Drones vervoeren ook medicijnen en stalen in Hasselt

Dit artikel delen:

De Antwerpse drone-startup Helicus gaat in de tweede helft van volgend testvluchten verzorgen voor ziekenhuizen die medicijnen en bloed-, weefsel- en urinestalen per drone willen vervoeren. Het betreft ziekenhuizen in Antwerpen maar ook Hasselt, waar Jessa Ziekenhuis momenteel de opties bekijkt.

Vorige week werd al bekend dat Helicus een van de vijf bedrijven is die testvluchten met drones gaat uitvoeren voor het transport van medische pakketten tussen ziekenhuizen in de Antwerpse regio. Maar ook in Hasselt zullen er vluchten worden uitgevoerd. Het project met de naam Medrona wordt gesteund door de federale overheid. 

Antwoord op files

Naast Helicus zijn ook Belgocontrol, Sabca, Unifly en NSX bij de test betrokken. De drones moeten een antwoord bieden op de groeiend fileproblematiek in ons land. Niet alleen mag de gemiddelde transporttijd niet te lang zijn, ziekenhuizen hebben ook graag dat die tijd consequent is omdat de onderzoeken dan makkelijker te plannen zijn.

De drones zullen niet hoger dan 150 meter vliegen en kunnen vier à vijf kilo lading dragen, zegt Mikael Shamim van Helicus in Het Nieuwsblad. Ze zullen landen op de daken van de ziekenhuizen. Vanaf de tweede helft van 2019 worden de eerste testvluchten gehouden in Hasselt en Antwerpen. De drones zullen geen organen transplanteren, daarvoor zijn de afstanden te groot en bij dat soort vluchten moet ook steeds een arts aanwezig zijn.

Het Medrona-project werd geselecteerd uit 136 kandidaatprojecten voor Smart Mobility Belgium, een initiatief van de federale ministers van Transport en Communicatie om slimme oplossingen te vinden voor mobiliteitsproblemen. Er is een budget van vier miljoen euro voorzien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-08T15:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.