Eerste project met ai aan operatietafel

Dit artikel delen:

Het UZ Brussel is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat artificieel intelligente software inzet tijdens operaties. Het is hiermee een van de eerste in Europa.

Anesthesisten van het UZ Brussel starten een proefproject om met artificiële intelligentie de bloeddruk van patiënten op te volgen. Zo is te voorspellen wanneer de bloeddruk van een patiënt terugvalt en kunnen de medici tijdens operaties ingrijpen vooraleer er zich complicaties voordoen.

De technologie analyseert medische parameters zoals de vochtstatus, hartslag en elasticiteit van de bloedvaten om in te schatten of de bloeddruk van een patiënt zal dalen. De software geeft proactief een signaal, zodat anesthesisten kunnen anticiperen als het tijdens een operatie fout dreigt te lopen.

Grote rol

Het computermodel kan tot een kwartier op voorhand voorspellen of een patiënt een bloeddrukval zal krijgen. Het algoritme werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Edwards Lifesciences. ‘Dankzij de technologie hoeven we niet meer te reageren, maar kunnen we proactief ingrijpen', zegt Domien Vanhonacker, anesthesist in het UZ Brussel in De Tijd. Hij vermoedt dat computerintelligentie de komende jaren een grote rol gaat spelen in de medische wereld.

Ook in andere medische domeinen, als cardiologie, komt ai aan de oppervlakte. Het UZ Brussel is naar eigen alvast het eerste ziekenhuis in de Benelux met ai bij operaties en een van de eerste in Europa. Het testproject moet uitwijzen of de technologie alleen nuttig is bij ingrepen met een hoog risico, of dat ze op termijn dienst kan doen bij elke operatie.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-23T10:35:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.