Chirurgen krijgen slimme camerabril

Dit artikel delen:
chirurg rods & cones iristick

De Nederlandse startup Rods & Cones en het Vlaamse Iristick brengen een slimme bril op de markt waarmee medische experts in realtime en zonder fysiek in het operatiekwartier aanwezig te zijn, met elkaar kunnen samenwerken,

De slimme bril is uitgerust met een microfoon en twee camera's, waaronder een met een optische zoomlens. Deze is te bedienen door de assistent op afstand en geeft een close-up van de voortgang van de operatie en realtime feedback. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de bril aan te zetten en een qr-code in te scannen wanneer assistentie nodig is.  De bril reageert op spraakcommando's en heeft batterijcapaciteit om gedurende acht uur operationeel te zijn.

De bril vermindert de interventietijden en elimineert de reistijden en verplaatsingskosten voor assistentie - met als uiteindelijk doel de veiligheid van de patiënt en het verbeteren van het eindresultaat. ‘Chirurgen zijn geïsoleerd van veel ondersteunende systemen vanwege de veiligheids- en steriliteitswetgeving’, legt Johan De Geyter, ceo van Iristick, uit. ‘Maar dankzij het softwareplatform van Rods&Cones - op maat gemaakt voor onze slimme bril - kunnen chirurgen gemakkelijk verbinding maken, inzoomen op de kleinste details en meer succesvolle operaties uitvoeren - handsfree, snel en effectief.’

Rods & Cones is de enige oplossing voor chirurgische assistentie op afstand die volledig is aangepast aan de steriele werkomgeving. Alle functies van de bril worden op afstand bediend en de chirurg hoeft de bril niet aan te raken tijdens de operatie.

Het Nederlandse bedrijf zegt de bril van Iristick als technologieplatform gekozen te hebben vanwege het comfort, de ergonomie en de geschiktheid voor gebruik in de chirurgie. Dankzij het open platform van Iristick heeft Rods & Cones zijn software op maat kunnen integreren. Daarnaast zijn specifieke verbeteringen aangebracht voor onder meer het verwerken van röntgen-video feeds en het bekijken van de contrastrijke schermen van apparatuur in de operatiekamer.

Zorg & ICT 2020

Wilt u alles weten over de laatste digitale ontwikkelingen voor de zorg? Breng dan een bezoek aan Zorg & ICT 2020. De beurs vindt plaats in Jaarbeurs Utrecht van 27 tot en met 29 oktober 2020. Registreren kan via de site.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-03T12:03:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.