Kliniek volgt genezen Covid-patiënten digitaal

Dit artikel delen:
Dokter met telefoon

Kliniek Sint-Jan in Brussel maakt als eerste ziekenhuis in ons land gebruik van MoveUp, een app op smartphone of tablet om Covid-19-patiënten te blijven opvolgen eens ze naar huis mogen gaan. Het gebruik van de app is vrijwillig.

Bij hun ontslag uit Sint-Jan worden de patiënten begeleid om zich in de app te registreren. Met behulp van een dagelijkse vragenlijst volgens de artsen de patiënt op. Ze kunnen ook zelf rechtstreeks vragen stellen aan de artsen via een chatbox. Er staan een vijftiental artsen paraat om gegevens van patiënten te screenen en hun eventuele vragen te beantwoorden.

De artsen behouden via de app een overzicht van de toestand van iedere patiënt op basis van zelf ingegeven parameters, zoals ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur en bloeddruk. Zo kunnen ze het genezingsproces van nabij opvolgen en sneller ingrijpen wanneer ze toch alarmerende signalen opmerken.

‘Dit is geen verderzetting van de behandeling thuis’, zegt hoofdarts dr. Kenneth Coenye. ‘We willen vooral opvolgen hoe onze patiënten de volgende dagen en weken doormaken na zo’n plotse ingrijpende ziekte als Covid-19. Doordat de patiënt de juiste parameters ingeeft en vooral goed naar het eigen lichaam moet luisteren, kan de ziekenhuisarts hem of haar correct begeleiden.’

Alle info wordt trouwens in het patiëntendossier opgenomen om te kunnen anticiperen als er zich in de toekomst een ander probleem voordoet bij deze patiënten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-04-16T09:47:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.