Materialise maakt mondmaskers weer bruikbaar

Dit artikel delen:
3D-geprinte beugel

De Leuvense 3D-print-specialist Materialise heeft een beugel ontwikkeld waarmee afgekeurde mondmaskers toch veilig en effectief kunnen ingezet worden. Het ontwerp van de beugels wordt gratis aangeboden via hun website.

Het nieuws veroorzaakte enkele weken geleden opschudding in België: een enorme partij mondmaskers uit China, waar op dat moment grote nood aan was, werd afgekeurd omdat ze niet voldeden aan de kwaliteitsvereisten. Het probleem was dat de maskers niet nauw genoeg aansloten ter hoogte van de neusbrug, waardoor ze niet effectief genoeg waren.

Materialise ontwikkelde daarop een soort 3D-geprinte beugel die ervoor zorgt dat het masker wél veilig gedragen kan worden. De prototypes, geïnspireerd door een concept van Mark Fuller, werden getest in nauwe samenwerking met de Taskforce Shortage van de federale regering en preventieadviseurs van een tiental Belgische ziekenhuizen, onder leiding van Herman Devriese van UZ Leuven.

De beugel wordt bevestigd op een bestaand masker en volgt de contouren van het gezicht waardoor het masker nauw aansluit. Uit testen door preventiedienst IDEWE blijkt dat de aangepaste maskers ruimschoots voldoen aan de veiligheidsnormen en dus veilig gebruikt kunnen worden door zorgverleners. De beugels kunnen makkelijk gedesinfecteerd worden in het ziekenhuis, waardoor ze, in combinatie met een nieuwe filter, meerdere keren gebruikt kunnen worden. Ziekenhuizen, zorgcentra en particulieren die beschikken over mondmaskers die onvoldoende aansluiten, kunnen de beugel online bestellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-05T10:42:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.