Brusselse Devside bouwt Belgische corona-app

Dit artikel delen:

De Brusselse ontwikkelaar Devside mag de Belgische tracing-app gaan bouwen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de overheid beslist, schrijft De Tijd. De app moest vanaf 1 september inzetbaar zijn, al is het niet zeker dat die datum gehaald wordt.

De Belgische app wordt een variant op de Duitse ‘Corona Warn’-app. Die werd door specialisten als een van de beste corona-apps aangeduid. De aanbesteding werd geleid door het overheidsbedrijf Smals. Het programma van Devside moet zich ook baseren op bluetoothtechnologie die mee ontwikkeld werd aan de KULeuven, door professor Bart Preneel. Die moet de privacy van de gebruikers waarborgen.

De Devside-app zal ook kunnen inhaken op de besturingssystemen van Apple (iOS) en Google (Android). De overheid heeft daarvoor al contact opgenomen met de twee Amerikaanse bedrijven. In een aparte aanbesteding is ook het bedrijf NVISO aangeduid. Zij moeten controleren of de app van Devside aan alle regels voldoet. 

Robuuste beveiliging

Devside is eigendom van Brusselaar Jean-Paul de Ville de Goyet. De keuze viel op zijn bedrijfje, omdat het al meer dan honderd apps voor ondernemingen heeft uitgebracht. Meestal zijn dat apps waarin robuuste beveiliging een prioriteit is. Devside rapporteerde voor het boekjaar 2018 175.000 euro nettowinst op een resultaat van bijna 300.000 euro, na aftrek van kosten, schrijft De Tijd.

Aanvankelijk werd 1 september als lanceringsdatum van de app naar voren geschoven, maar daar wil Smals zich niet meer op vastpinnen. Ook Bart Preneel zelf noemt die datum allicht niet meer haalbaar en spreekt van half september of de derde week van september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-22T10:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.