UZA zet telemonitoring in voor plaspatiënten

Dit artikel delen:
Incontinent plassen urine

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen laat patiënten met problemen aan de urinewegen zelf thuis meten hoe en hoeveel ze plassen. Dat kan dankzij een slimme uroflowmeter die door een Antwerpse startup werd ontwikkeld, meldt ICTHealth. Het is een Belgische primeur.

Tot voor de coronacrisis moesten patiënten met plasproblemen naar het ziekenhuis komen om de test met een uroflowmeter af te leggen. Die meet hoeveel en hoe krachtig ze urine afscheiden. Omdat de pandemie alle niet-dringende consultaties op de dienst urologie schrapte, werd het Homeflow-systeem uitgerold. 

De patiënt moet daarvoor in een slimme uroflowmeter plassen die verbonden is met een speciale beker. De resultaten worden in een app opgeslagen. Daarin kan de patiënt bijvoorbeeld ook bijhouden hoeveel hij heeft gedronken. Al die data worden voor de artsen naar een beveiligd online-platform doorgestuurd.    

Homeflow werd ontwikkeld door de Antwerpse startup Minze, samen met artsen van het UZA. Het systeem biedt zelfs betrouwbaardere metingen dan de traditionele methode, stellen artsen. Door patiënten thuis te laten plassen is meer data te verzamelen dan via een plas in het ziekenhuis. De zelfmetingen zijn ook veel comfortabeler en efficiënter. Van het Homeflow-systeem bestaat ook een speciale versie voor kinderen. 

Het UZA zet ook thuismonitoring in voor chronische pijnpatiënten, zwangere vrouwen en hartpatiënten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-08T10:09:00.000Z Frederic Petitjean