Oracle maakt met Cerner vaart in de zorgmarkt

Deze miljardenovername is nog maar het begin

Dit artikel delen:
Arts

Oracle is het met Cerner, een vooraanstaande Amerikaanse aanbieder van it-systemen voor de gezondheidszorg, definitief eens geworden over een overname. Net als bij de bedrijfssoftware en databases, wil Oracle ook bij de software voor de zorgsector en in de zorgcloud een grootmacht worden.

Oracle miste de boot bij cloud computing. Maar in bepaalde verticale markten, waar de transitie naar de cloud nog amper is begonnen, denkt het bedrijf van Larry Ellison zijn slag te kunnen slaan. Tijdens Amazons re:Invent-conferentie van twee jaar geleden verklaarde de toenmalige Cerner-ceo Brent Shafer, nog zijn liefde aan cloud-gigant AWS. Beide ondernemingen zouden veel samen gaan doen. Maar Ellison heeft Cerner weten los te weken van AWS.

De aankoop van Cerner, waarvoor ruim 28 miljard dollar (zo'n 25 miljard euro) wordt neergeteld, is zeker niet de laatste. Een hele serie overnames moet Oracle een dominante positie in de gezondheidszorg bezorgen. Deze sector is in Amerika goed voor 20 procent van het bruto nationaal product.

Siemens Health Services

Cerner is na Epic Systems wereldwijd de grootste aanbieder van software voor de opslag en analyse van medische gegevens. In 2014 kochten de Amerikanen Siemens Health Services, wat hun positie op gebied van elektronische patiëntendossiers (epd's) versterkte. Veilige, gedigitaliseerde patiëntenzorg in de zorginstellingen behoort tot Cerners speerpunten. Een ander belangrijk product is een platform dat populatiemanagement en geïntegreerde zorgmodellen mogelijk maakt.

Het Benelux-hoofdkantoor van Cerner staat in Den Haag. Tot de klanten behoren het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), AZ Sint-Lucas Gent en UZ Gent. In Nederland heeft het epd van Cerner nooit kunnen doorbreken. In 2015 stopten het Erasmus MC en het UMC Groningen met het Soarian-epd, nadat Cerner Siemens Health Services overnam. Nu zes jaar later heeft Cerner nog altijd een heel beperkt marktaandeel. ChipSoft is veel groter.

Harde bedrijfscultuur

Na de overname krijgt Cerner te maken met de vrij harde bedrijfscultuur van Oracle. Grote it-spelers zoals Oracle beloven de wereld van de zorg efficiënter te maken. Het bedrijf van Larry Ellison zit al in de zorgsector, maar kan zijn klanten dankzij de nieuwe overname meer software-oplossingen aanbieden.

Techbedrijven als Oracle, Google, Microsoft, AWS en Apple richten hun blik steeds meer op de zorgsector. Software krijgt een belangrijkere rol. Met data valt veel meer te doen. De transitie naar de cloud komt daar nog bij. Ook Microsoft wordt steeds actiever. Onlangs kocht deze gigant Nuance Communications om via zijn software voor spraakherkenning betere toegang te krijgen tot de medische wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-21T10:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.