Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Afscheid nemen van desktops zonder ze weg te doen

Dit artikel delen:

Computable Expert

Martijn van Tricht
System Engineer, IGEL Technology. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Beheer en Digital Workplace.

Voor menig it-manager zijn desktops een blok aan het been. Relatief duur in beheer en onderhoud. En dat terwijl hij/zij ook weet dat de gemiddelde desktopgebruiker niet meer dan 30 procent van de functionaliteit van het apparaat gebruikt. Alle desktops vervangen voor nieuwe apparatuur is een veel te dure optie. Hoe dan afscheid te nemen van desktops zonder ze weg te doen?

Zorg voor een gedaantewisseling! Maak van desktops thin clients met slimme gecentraliseerde beheersoftware die geen onderscheid maakt tussen een desktop, laptop of thin client.

Een desktop biedt veel functionaliteit. Dat betekent ook veel onderhoud en dus relatief hoge kosten. Elk apparaat heeft regelmatig software-updates nodig of bijvoorbeeld nieuwe veiligheidsmaatregelen. Het regelmatig vervangen van harddrives of andere hardware hoort ook allemaal bij het beheren van de bureaucomputers. Dit alles is niet meer nodig als je de desktop laat ‘acteren’ als een thin client. Het merendeel van de functionaliteit komt dan van de server. Daarmee kan al gauw 30 procent bespaard worden op beheer- en onderhoudskosten.

Pc wordt thin client

Met slimme beheersoftware is het vandaag de dag mogelijk traditionele desktops in een paar minuten tijd in te zetten als zogenaamde thin clients. Voordat je deze stap maakt, is het uiteraard zaak dat je een gedegen inventarisatie hebt gemaakt naar het gebruik van de desktops. Dit om te voorkomen dat je huidige gebruikers teleurstelt. Zij moeten wellicht leren en beseffen dat het type apparaat er eigenlijk niet toe doet, maar dat gaat om wat je ermee doet. Als de werknemer dezelfde functionaliteit kan behouden, maakt het voor hem of haar niks uit of het toestel zich gedraagt als een desktop of als een thin client.

Gecentraliseerde integrale beheersoftware maakt het tevens mogelijk om vanuit een centrale omgeving een diversiteit aan desktops, laptops en thin clients te beheren. Ongeacht merk of type apparaat. Elk type toestel wordt op afstand voorzien van veiligheidsupdates of nieuwe software updates.

En dat bespaart de it-manager veel gedoe, geld en tijd. Die aandacht kan hij of zij beter besteden aan het verder digitaliseren van de moderne werkomgeving. Dat is al een uitdaging op zich waar hij voorlopig nog geen afscheid van zal en kan nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-01T13:17:00.000Z Martijn van Tricht


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.