Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Systeembeheerder is de leukste baan

29 juli 2016 dag van de SysAdmin

Dit artikel delen:
Succes

Systeembeheerders zijn de stiekeme superhelden die de apparaten en software beheren, die jou in staat stellen je werk goed uit te voeren. Ze zorgen dat alles up-to-date en beveiligd is, en dat alles naar behoren werkt. Je hebt misschien niet eens door dat ze er zijn, totdat er iets veranderd of gemaakt moet worden. Met het oog op de Dag van Systeembeheerder (SysAdmin Day) die op 29 juli 2016 plaatsvindt deel ik hier daarom de tien redenen waarom systeembeheerders de coolste baan van de wereld hebben en in de praktijk onvervangbaar zijn.

Systeembeheerders hoeven zich nooit te vervelen. Ze staan oog in oog met veranderende technologieën en nieuwe en dynamische businesscases vanuit het hoger management. Daarnaast gaan zij ook om met eindgebruikers die elke keer weer nieuwe manieren verzinnen om de grenzen van technologie, en vooral hun eigen geduld op de proef te stellen. Veel systeembeheerders zijn uitblinkers, ook al krijgen ze niet altijd de waardering die ze verdienen. 
In mijn ogen is het de koelste baan ter wereld. Ik geef hier tien redenen waarom, maar er zijn er vast nog meer. Vul de lijst vooral aan als je nog meer redenen kan bedenken. Systeembeheerders, deze is voor jullie!

1. Je boost productiviteit
Downtime heeft een negatief effect op het bedrijf en de moraal. Door bedrijfscontinuïteit te garanderen, draag je bij aan de productiviteit. Misschien realiseren ze zich dit niet - en jij ook niet -, maar dit werkt ook bevorderend voor het humeur van de werknemers. Downtime veroorzaakt stress en heeft een negatieve impact op engagement en de algehele tevredenheid onder werknemers. Het is jouw dagelijkse taak om te zorgen dat iedereen op technisch gebied kan doen wat hij moet doen. Je telefoon- of ticketsysteem is misschien niet zo cool als het Bat-signaal, maar wanneer je hulp wordt ingeroepen, kun je absoluut de held uithangen.

2. Je bent een ware Sheldon voor de Penny’s in deze wereld
Jij bent de persoon bij wie kan worden aangeklopt voor…, nou ja, eigenlijk voor alles wat met online of digitaal te maken heeft. Natuurlijk weet je alles van het bedrijfsnetwerk en de -apparaten, maar je bent waarschijnlijk ook op de hoogte van de laatste gadgets en onlineplatforms. Je weet misschien zelfs welke tv-series je absoluut niet mag missen. Eén ding is zeker: mensen zullen je om hulp, tips en advies vragen. 

3. Wie wil er nou offline zijn? Eat, sleep, browse, repeat!
Je passie voor (goed werkende) it kwam waarschijnlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Grote kans dat je vroeger luidruchtige discussies met je ouders had over hoeveel tijd je wel niet op de computer zat. Die tijd is nu wel voorbij. Je kunt naar hartenlust het wereldwijde web verkennen. 

4. Gewild en ongekend populair
Er bestaat geen beter moment om systeembeheerder te zijn. Er zijn meer en betere middelen om je werk makkelijker te maken, en het belang van je werk wordt door anderen steeds meer erkend. Zelfs door de mensen die geen idee hebben wat je nou eigenlijk doet. Daarnaast ontstaat er ook buiten je discipline steeds meer vraag naar je. De groeiende vraag naar it-talenten komt je goed van pas. Er is niks mis met accepteren hoe waardevol je bent. Je hebt je werkgevers voor het uitkiezen.

5. Altijd een goed verhaal op verjaardagsfeestjes
Er gaat geen dag voorbij zonder dat je ten minste één keer de typische it-zin “Heb je geprobeerd hem uit en weer aan te zetten?” uitspreekt. Toch word je nog steeds verrast door de vragen en problemen die zo nu en dan voorbijkomen. Ze vormen dan misschien een uitdaging en ze bewijzen ook dat je collega’s of klanten niet zonder je kunnen. Bonusvoordeel: deze ervaringen maken je tot de meester der anekdotes op elk verjaardagsfeestje waar je naartoe gaat.

6. Koning in je eigen domein
De meeste problemen kunnen off-site worden verholpen, dus als je geluk hebt, kun je thuis werken - of een andere plek waar jij je op je gemak voelt. En als je vanuit huis werkt, dan kun je aantrekken, eten en drinken wat je maar wilt. Je hoeft er niet op je best uit te zien voor een bijeenkomst met klanten, je hoeft geen smerige koffie te drinken of quinoacrackers te eten, omdat je enkel en alleen in de kantine terechtkunt. Thuis kun je lekker casual gekleed gaan, genieten van de sublieme koffie uit je chique espressomachine en je eigengemaakte culinaire hoogstandjes oppeuzelen terwijl je meezingt met je favoriete muziek. 

7. Elke dag is een avontuur
Als systeembeheerder zijn je vaardigheden altijd uit te breiden en ben je nooit uitgeleerd. Naast je persoonlijke ontwikkeling kom je regelmatig oog in oog te staan met nieuwe technologieën en businesscases. Toch weet je je expertise altijd te vergroten en nieuwe vaardigheden op te doen. Met zo’n dynamisch beroep raak je nooit verveeld.

8. Zoektocht zonder grenzen
Je expertise komt in de meeste markten van pas. Daardoor ben je niet afhankelijk van vraag of eerdere keuzes voor een specifieke sector of richting. Je kunt makkelijk overstappen van bijvoorbeeld de overheid naar toerisme. Of van gezondheidszorg naar de detailhandel.

9. Je bent de sleutel tot succes
Doordat jij zorgt voor bedrijfscontinuïteit en -productiviteit, draag je actief bij aan het succes van het bedrijf. Sterker nog: je maakt de weg vrij voor innovatie. Technologie is een van de belangrijkste stimulansen van innovatie, nu meer dan ooit. Elk innovatief idee wordt ontworpen, ontwikkeld, gedeeld of op z’n minst opgeslagen op bedrijfsapparaten en -netwerken. Drie keer raden wie ervoor zorgt dat alles werkt? Ja, jij.

10. Je krijgt je eigen dag
We hebben inmiddels vastgesteld dat je waardevol en gewild bent. Reden genoeg dus voor je werkgever om SysAdmin Day optimaal te omarmen en je te overspoelen met waardering. Op zijn minst iets lekkers voor bij je heerlijke, eigengemaakte en welverdiende kopje koffie. 

Marwin Marcussen, EMEA Channel solution architect

Systeembeheerdersdag valt altijd op de laatste vrijdag in juli en is bedacht door Ted Kekatos, een systeembeheerder uit Chicago. Hij kwam op het idee naar aanleiding van een advertentie van Hewlett-Packard waarin een systeembeheerder bloemen en fruitmanden kreeg als dank voor het installeren van een nieuwe printer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-29T08:09:00.000Z Marwin Marcussen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.