Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dag van systeembeheerder: belangrijker dan ooit

31 juli is het moment om systeembeheerders in het zonnetje te zetten

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ronald Ravel
Country Manager Benelux en B2B Director voor Centraal- en Zuidoost-Europa, Turkije, Israël en de Benelux, Dynabook Europe BNLX. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Beheer.

Digitalisering is de afgelopen maanden sneller gegaan dan iedereen begin dit jaar had kunnen denken, en thuiswerken staat bij iedere organisatie bovenaan de agenda. Dat zal voorlopig zo blijven, want ook na de coronacrisis zal thuiswerken gemeengoed blijven. De centrale rol om dit alles in goede banen te leiden is weggelegd voor de systeembeheerder.

Systeembeheerders hebben een drukke en uitdagende periode achter de rug. Op de achtergrond leveren zij een doorslaggevende bijdrage aan de succesvolle implementatie van mobiele werkplekoplossingen, waarbij een goede en veilige verbinding cruciaal is. Om hun werk te belonen is de internationale 'Dag van de systeembeheerder' in het leven geroepen, die dit jaar plaatsvindt op 31 juli.

Netwerktoegang vanaf elke locatie

Om systeembeheerders in staat te stellen hun dagelijkse werk zo goed mogelijk te kunnen doen, is een krachtige en veilige it-infrastructuur essentieel. Een cruciaal onderdeel van het faciliteren van werken op afstand, is ervoor te zorgen dat iedereen overal toegang heeft tot systemen en data binnen het bedrijfsnetwerk.

Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat werknemers via onbekende wifi-netwerken en persoonlijke of openbare computers toegang tot het netwerk zoeken. Dit kan veel nieuwe beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Wanneer een persoonlijk device wordt gecompromitteerd, dan zou mogelijk ook het bedrijfsnetwerk binnengedrongen kunnen worden.

Daarom is het belangrijk om adequate mobiele oplossingen te implementeren die beschermen tegen ongeautoriseerde toegang door middel van verschillende beveiligingsfuncties. Een voorbeeld hiervan is thuiswerkers uit te rusten met devices die beschikken over verschillende softwareoplossingen die beschermen tegen toegang van derden of andere aanvallen van buitenaf. Deze apparaten kunnen ook worden uitgerust met fysieke beveiliging, zoals vingerafdrukscanners, om er zeker van te zijn dat de werknemer de enige is die toegang heeft tot het device.

Beveiliging van het bedrijfsnetwerk

Daarnaast dient ook het bedrijfsnetwerk zelf te worden beveiligd tegen eventuele bedreigingen die gepaard gaan met werken op afstand. Een mobiele clientloze oplossing zorgt ervoor dat werknemers op afstand kunnen werken en tegelijkertijd voldoen aan alle beveiligingseisen. Gevoelige data slaan ze namelijk niet op op de laptop of op de hardware van het bedrijfsnetwerk, maar versleuteld in de cloud. Werknemers gebruiken dan een virtuele desktop voor toegang tot deze data. Hierdoor kan de client eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande it-infrastructuren. Tegelijkertijd wordt het risico op ongeautoriseerde toegang tot het netwerk en datadiefstal geminimaliseerd.

Door te kiezen voor deze oplossingen wordt het werk van de systeembeheerder een stuk eenvoudiger. Extra veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat het werken op afstand beter wordt gefaciliteerd. En werknemers kunnen met een gerust hart vanaf elke locatie inloggen op het bedrijfsnetwerk. Dit betekent dat de systeembeheerder minder tijd kwijt is aan het opsporen van mogelijke beveiligingsrisico’s en het helpen van werknemers bij het opzetten van veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk. De tijd die hierdoor overblijft, kan de systeembeheerder besteden aan het werk waar het echt om gaat - het faciliteren van bedrijfsprocessen.

Maar vergeet vooral niet om vrijdag de systeembeheerder binnen jouw organisatie in het zonnetje te zetten, en hem de waardering te geven die hij verdient. Want zijn rol is nu belangrijker dan ooit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-30T09:06:00.000Z Ronald Ravel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.