Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

In 2018 staat intelligente onderneming centraal

Dit artikel delen:

In 2018 wordt alles slimmer. Tenminste, als je alle trendwatchers mag geloven: kunstmatige intelligentie (ki of arificial intelligence, ai), zelfsturende auto’s en drones, cryptocurrencies en internet of things (IoT) hebben met elkaar gemeen dat technologie weer een stukje slimmer wordt.

Het gevolg van deze slimmere technologieën is dat bedrijven steeds meer veranderen in softwarebedrijven. Daarom wordt 2018 het jaar van de ‘intelligent enterprise’: de intelligente onderneming met software als aanjager van de digitale transformatie en kunstmatige intelligentie als motor achter automatisering.

1. Ki en de intelligente onderneming

Ki-toepassingen, zoals patroonherkenning en besluitvorming, speelden een belangrijke rol in de veelbesproken overwinning van AlphaGo tegen de deskundige (menselijke) schaker Lee Sedol. Wat er zo grensverleggend was aan AlphaGo was de techniek die ook wel reinforcement-leren wordt genoemd: een actie die effect heeft wordt een volgende keer gestimuleerd met een hogere beloning.

Dat er inmiddels geëxperimenteerd wordt met zelflerende algoritmen strookt misschien wel met de verwachting, maar de gedachte dat het niet lang zal duren voordat zulke algoritmen verwerkt worden in het dagelijks leven is andere koek. In 2018 zullen we dergelijke algoritmen namelijk toegepast zien in autonome voertuigen op de weg en in robots in fabrieken.

2. Autonome auto's, vrachtwagens en drones

Ki-algoritmen die functioneren dankzij reinforcement-leren zullen autonome voertuigen, robots en drones aansturen. Er worden intelligentere robots gebouwd die niet alleen zelf kunnen denken, maar ook hun omgeving nauwkeuriger kunnen waarnemen. Zo helpen intelligente drones boeren om hun gewassen beter te onderhouden en experimenteren alle grote autofabrikanten met zelfsturende auto's.

In 2025 zullen waarschijnlijk overal ter wereld auto's zonder bestuurder in gebruik zijn. Uber heeft zelfs het plan om in 2020 een vloot van zelfsturende luchttaxi’s in de lucht hebben. Ook zijn er tegen die tijd waarschijnlijk autonome transportwagens op de snelweg beland. Het gebruik van drones zal zich eveneens uitbreiden voor bijvoorbeeld de levering van goederen zoals geneesmiddelen aan afgelegen locaties, boodschappen aan consumenten en onderdelen aan fabrikanten.

3. Cryptocurrencies en de blockchain-revolutie

In 2009 werd de cryptocurrency geïntroduceerd, toen beet Bitcoin namelijk het spits af als legaal digtiaal betaalmiddel. Inmiddels bestaan er meer dan dertienhonderd cryptocurrencies. Doordat zij een transparanter alternatief zijn voor traditionele financiële instellingen, en geen eventuele vergoedingen of frictiekosten in rekening brengen, hebben cryptocurrencies steeds meer invloed op de manier waarop consumenten, detailhandelaren en beleggers met elkaar gegevens uitwisselen en handelen.

De innovatie achter cryptocurrencies is het gebruik van blockchaintechnologie. Door het koppelen van een keten van records, of ‘blokken’ die niet gewijzigd kunnen worden, kan blockchain transparantere en veiligere systemen creëren. De mogelijkheden lijken onbegrensd: van de manier waarop we handelen tot de manier waarop we paspoorten vernieuwen, stemmen, een auto huren, belastingen betalen en zelfs hoe we onszelf identificeren. 2018 wordt het jaar van de blockchain-startup, vooral op het gebied van beveiliging en encryptie.

4. Internet of everything

Het internet of things (IoT) creëert een reusachtig, wereldwijd netwerk van apparaten en machines die met elkaar verbonden zijn, communiceren en gegevens uitwisselen.

Hoewel we de effecten van het IoT misschien niet direct merken, is de potentiële impact ervan enorm groot. Zo kan er met behulp van internet of tings-toepassingen continue en gerichte gezondheidszorg geboden worden, kunnen talloze mensenlevens gespaard worden door de inzet van autonome voertuigen en kan in de intelligente ondernemingen t IoT de wereldwijde supply chain van begin tot eind met elkaar verbinden. Hierdoor worden processen proactiever, transparanter en efficiënter.

5. Edge computing

Een van de sturende factoren achter IoT is een fenomeen dat edge computing heet. In dit nieuwe paradigma zijn niet alle data gelijk; alleen apparaatgegevens die de moeite waard zijn om te bewaren worden naar de cloud gestuurd. Dit verlaagt de verwerkingskosten en -tijd van steeds grotere hoeveelheden informatie.

Tijdgevoelige gegevens kunnen door het apparaat zelf worden verwerkt, waardoor er sneller kan worden gereageerd en de netwerklatentie wordt verminderd. Samen zullen de cloud en edge computing voordelen bieden zoals wendbaarheid en kostenbesparing, terwijl we toegang hebben tot de infrastructuur die nodig is om het steeds groter wordende IoT-universum te ondersteunen.

Kortom, technologie verbindt werknemers en consumenten met elkaar via software. In 2018 worden edge computing, automatisering, supply chains, de beveiliging en ook klanten intelligenter. Door deze combinatie zullen de intelligente bedrijven beeldbepalend zijn in 2018.

Mark Barrenechea, ceo OpenText

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-08T09:04:00.000Z Mark Barrenechea


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.