Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De invloed van BI-platform op beslissingscyclus

Computable Expert

Bobby A Ayub
Director Sales Benelux & Director Insides Sales EMEA & APJ, Pyramid Analytics. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

In moderne organisaties nemen medewerkers steeds vaker zelf beslissingen. Iets waar voorheen goedkeuring van hun meerdere voor nodig was. We leven in snelle tijden en daar hoort bij dat je snel actie moet kunnen ondernemen. Wachten op een directeur om zich te buigen over elke stap - hoe klein ook - is dan ook niet meer in deze tijd.

Precies om die reden is het cruciaal dat medewerkers altijd toegang hebben tot accurate, gecentraliseerde data, om ervoor te zorgen dat zij altijd de best mogelijke beslissingen nemen. In datagedreven organisaties – daar waar business intelligence (bi)-oplossingen in elke fase van de beslissingscyclus worden gebruikt – is het van belang dat medewerkers van verschillende afdelingen toegang hebben tot een groot aantal dezelfde datasets en modellen, en daar samen mee kunnen werken. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat de data die ze gebruiken om beslissingen te nemen dezelfde data is die hun collega’s ook gebruiken. 

Datagedreven organisaties

Dat vertrouwen kunnen veel persoonlijke bi-tools niet geven. Ze ondersteunen dergelijke datagedreven bedrijven niet optimaal, omdat ze geen organisatiebreed enterprise framework bieden. Veel tools opereren namelijk meestal puur op desktopniveau. Daardoor wordt het moeilijk voor medewerkers om gegevens en inzichten met elkaar te delen. Wat hebben deze organisaties dan wel nodig? Een analytics-platform dat business intelligence met een gestructureerde en governed end-to-end workflow aan álle medewerkers ter beschikking stelt, van analisten tot verkoopmedewerkers. In feite dus aan iedereen die op basis van gedeelde data beslissingen moet kunnen nemen.

Zakelijke dashboards

Een goed analytics-platform onderscheidt zich doordat het de organisaties in elke fase van de beslissingscyclus ondersteunt. Het modelleert data en zet het klaar voor analyse. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om door middel van allerlei data discovery-functionaliteiten zelf data te analyseren, risico’s te begrijpen, uitkomsten te voorspellen, verschillende acties te evalueren en uiteindelijk de beste beslissing te kunnen nemen. Ook moet het medewerkers in staat stellen om hun data-analyses gemakkelijk met anderen te delen via een dashboardomgeving. En het systeem moet natuurlijk zo simpel zijn dat iedereen het kan gebruiken, ongeacht hun rol binnen de organisatie.

Ideale BI-tool

De ideale tool moet de volgende elementen bevatten:
  • It-professionals en beheerders moeten in staat zijn de security, gebruikerstoegang en infrastructuur te beheren.
  • Power users moeten content kunnen creëren, rapporten maken en geavanceerde analyses doen op basis van meerdere databronnen.
  • Beslissers moeten toegang hebben tot door anderen gegenereerde content en die kunnen hergebruiken om daar analyses mee doen en beslissingen te nemen. Daarnaast moeten ze er volledig op kunnen vertrouwen dat deze content gebaseerd is op actuele en correcte data.
  • Kenniswerkers moeten, afhankelijk van hun specifieke behoeften, het platform een paar keer per week kunnen raadplegen om simpel de content en informatie te vinden die ze nodig hebben.
  • Het platform moet optimale datasecurity ondersteunen en betrouwbare gegevens bevatten, gecombineerd met gebruiksvriendelijke self-service functionaliteit.

Desktop versus platform

Echte platform-gebaseerde analytische oplossingen zijn fundamenteel anders dan persoonlijke productiviteitsoplossingen. Ze stellen gebruikers binnen de gehele organisatie in staat om deel te nemen aan de beslissingscyclus van organisaties. Desktop bi-oplossingen zijn beperkt tot de individuele desktops van gebruikers, wat de mogelijkheden voor centraal beheer en samenwerking beperkt. Het resultaat van een volwaardig door it beheerd enterprise bi-platform is een organisatie waar iedereen datagedreven beslissingen kan nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-06T11:07:00.000Z Bobby A Ayub


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.