Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Internet of things kent zeker 5 hindernissen

Computable Expert

Jan-Theodoor Wiltschek
Presales manager innovations & industries, SAP Nederland. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Infrastructuur.

Internet of things (IoT) gaat een grotere impact hebben dan het internet ooit heeft gehad. Volgens recente voorspellingen beschikt onze wereld in 2020 over vijftig miljard op internet aangesloten apparaten. Hoewel deze ontwikkeling prachtige beloftes in zich heeft, zijn er eveneens een aantal hindernissen waar we niet te licht over mogen denken.

 1. Energievoorziening van de sensoren
  Door de toenemende connectiviteit rijst de vraag hoe we de verschillende devices en sensoren van stroom kunnen voorzien. Hoeveel stroom en voltage heeft een IoT-knooppunt nodig? Hoeveel energie verbruiken we bij het opstarten, de actieve stand en het afsluiten? Nog belangrijker is wellicht het bepalen hoe vaak informatie wordt verzonden.

  Deze vragen zijn cruciaal. De meeste IoT-nodes die geen stroom verbruiken als ze niet actief zijn (extreem zuinige slaapstand), verbruiken de meeste energie om weer op te starten. Dat betekent dat er wellicht minder verzendmomenten moeten plaatsvinden. En dat er op de momenten van dataoverdracht grotere hoeveelheden data moeten worden overgebracht.

 2. Welke protocollen vinden de datanaald in de IoT-hooiberg?
  Apparaten moeten met elkaar kunnen communiceren (D2D). Vervolgens worden de verzamelde data verstuurd naar een serverinfrastructuur (D2S). Die serverinfrastructuur moet op zijn beurt de data ook weer delen (S2S); teruggeven aan de apparatuur, aan analyseprogramma’s of aan mensen.

  Heel globaal bestaan er vier belangrijke protocollen (MQTT, XMPP, DDS en AMQP) die hiervoor zorgen. Ieder van deze protocollen wordt wijdverbreid gebruikt, maar er zijn minimaal tien implementaties per protocol, waardoor verwarring mogelijk is. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen welk protocol voor welk gebruik geschikt is om zoveel mogelijk standaardisatie te kunnen bieden in de wereld van IoT.

 3. Gebrek aan een gedeelde infrastructuur
  Op zijn simpelst gezegd, is IoT een complexe verbinding van hardware, zoals sensoren en actuatoren, en software op het assemblageniveau. Samen vormt deze verticale stack een platform dat inmiddels enorm gefragmenteerd is. Zo bestaat er een Apple IoT en een Google IoT.

  Tussen leveranciers is een strijd ontstaan om de verticale stack te bezitten. Die strijd gaat ten koste van de ontwikkeling van producten en diensten. Er zijn relatief weinig opensourceplatformen op het IoT. Terwijl open source, zoals we weten uit de softwarewereld, de ontwikkelingskosten voor organisaties kan terugbrengen en creativiteit en samenwerking stimuleert. Op dit moment wordt ieder IoT-apparaat in zijn eigen ecosysteem en platform geïnstalleerd.

 4. Security van devices is onder de maat
  Security is een evidente uitdaging van de IoT. Op dit moment beschikken veel apparaten niet over afdoende beveiliging. Dat brengt enorme risico’s met zich mee.

  Het is raadzaam om op het gebied van autorisatie, open poorten en encryptie goed het licht op te steken. Zo moeten it-afdelingen er zeker van zijn dat bij het versturen of ontvangen van een datastroom de IoT-server of het -device de juiste autorisatie heeft om die data te versturen of te ontvangen.

  Uiteraard moeten de data te allen tijde versleuteld worden verstuurd. Bovendien is een IoT-apparaat extreem kwetsbaar als het via een open poort naar het internet luistert. Tweeweg communicatie is noodzakelijk, open poorten zijn een te groot risico.

 5. Betrouwbare connectiviteit
  Bij ontwikkeling in een laboratoriumomgeving is netwerkconnectiviteit redelijk eenvoudig. Met een aantal apparaten en een server is de connectiviteit naadloos en kent deze weinig vertraging. Maar dat is geen voorbeeld van hoe het in de grote wijde wereld werkt, waar het internet niet bestaat uit slechts één netwerk.

  Bij internet is er sprake van heterogene netwerken. Cell torens, trage connectiviteit, snelle connectiviteit, proxy-servers en firewalls zijn allemaal zaken die de connectiviteit kunnen verstoren. Het is essentieel voor het IoT dat data probleemloos van het ene naar het andere punt komen. Op dit vlak liggen er nog wel een aantal uitdagingen om dat te realiseren.

IoT verandert ons leven drastisch

Het internet of things biedt mogelijkheden waar we ons nu nog geen voorstelling van kunnen maken. Het zal ons leven en de manier waarop we werken drastisch veranderen. Maar voor het zover is, zijn er nog wel een aantal obstakels te slechten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-11T11:08:00.000Z Jan-Theodoor Wiltschek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.