Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud biedt ook in België nieuwe kansen

Computable.be Expert

dr. Peter Witsenburg
It Consultant, CLOUD MAKELAAR. Expert van Computable.be voor het topic Cloud Computing.

Onlangs hadden we een interessante discussie over de vraag of we cloud nu vooral moeten zien als een technologisch onderwerp, of misschien meer als een mindset, een manier van anders denken en gaan redeneren. Toen we samen de verschillen in adoptie van de cloud tussen Nederland en België gingen overlopen, viel mij op dat de 'Hollanders' veel sneller de cloud hebben aanvaard en al volop aan het toepassen zijn binnen elke organisatie. België echter loopt nog ver achter.

Dat achterlopen ligt waarschijnlijk aan de terughoudendheid die eigen is aan onze cultuur. Soms kan die conservatieve houding echter ook zijn voordelen hebben. Ook een zekere bescheidenheid siert ons, immers de Belgische cloud service-provider denkt dat hij nog niet klaar is om zijn diensten aan te kunnen bieden aan de grote massa, terwijl de Nederlandse provider eerst zorgt dat hij het verkocht krijgt, en dan pas begint na te denken over hoe hij zijn dienstverlening gaat organiseren.

Kansen grijpen

Cloud wordt steeds meer een houding, een manier van denken: hoe kunnen we met gebruik van nieuwe technologie nieuwe kansen grijpen. Dat is waar we volgens mij vooral behoefte aan hebben: als Nederlandse en Belgische bedrijven de strijd met buitenlandse concurrenten willen volhouden en willen winnen (en natuurlijk willen we dat), dan moeten we vooral kijken naar de voordelen van verandering en niet alleen maar naar de eventuele minpuntjes die er ongetwijfeld aan kunnen vastzitten.

Gelukkig zien we dat in Nederland bij steeds meer bedrijven hun houding verandert. Steeds vaker zien we dat geavanceerde technologie wordt ingezet om op slimme wijze de concurrentie op afstand te houden. 

Maar in België is men nu pas schoorvoetend de eerste stappen naar de cloud aan het zetten. Opvallend is ook de verhouding tussen de Nederlandse hosting providers (ongeveer 2500) ten opzichte van de Belgische providers (zo'n zestig in getal). Er is dus veel meer keuze in Nederland tussen de verschillende cloud-aanbieders, terwijl in België men eerder terugvalt op de traditionele systeem-integrator.

Nu willen we de uitdagingen waar veel bedrijven voor staan uiteraard niet bagatelliseren. Menig enterprise it-afdeling heeft zijn handen meer dan vol aan het ‘in de lucht houden’ van oude IT-systemen, die vaak ook nog eens jarenlang te lijden hebben gehad van het gebrek aan investeringen. Maar in plaats van vooral de nadruk te leggen op te kleine budgetten en gebrek aan tijd of mensen, kijken we liever naar de prestaties van een bedrijf die er ondanks alle problemen die men ondervond toch in staat is gebleken om resultaten neer te zetten dankzij een oplossing uit de cloud.

Het vertrouwen in cloud-oplossingen wordt in beide landen steeds groter, maar toch worden de verschillen duidelijk als het om het vinden van investeerders gaat op de Belgische markt. Denk aan de recentste ontwikkelingen waar dankzij een Nederlandse investeerder, een bekende Belgische hosting provider is toe kunnen treden tot een grotere organisatie, die op zijn beurt in staat is om de hele Benelux markt te bedienen. En ook een Belgische telecomoperator heeft onlangs vers kapitaal gevonden dankzij een Nederlandse investeerder. Wellicht dat deze Nederbelgische cloud-aanbieders een grotere kans van slagen hebben ten opzichte van de competitie, want blijkbaar vind men geen kapitaal in België om te kunnen groeien in de cloud?

Cloud Computing

Cloud Computing is een belangrijk thema tijdens de gezamenlijke it-beurzen Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event 2016. Computable.be is hoofdmediapartner van deze beurzen. Registreer u nu gratis voor de beurzen en bezoek deze op woensdag 15 en/of donderdag 16 juni in Brussels Expo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-01T10:22:00.000Z Peter Witsenburg


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.