Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe gezond is de Belgische eHealth-cloud?

Er zijn weinig sectoren die de afgelopen tien jaar zo grote sprongen hebben gemaakt op vlak van digitalisering als de zorgsector. De laptop heeft al lang de schrijfblok vervangen in het dokterskabinet. Verslagen, onderzoeksresultaten en scans worden allemaal digitaal uitgewisseld. 3,1 miljoen Belgen hebben een elektronisch patiëntendossier. Maar hoe staat het met de gezondheid van de Belgische eHealth-cloud?

Enkel onze overheid blijft achter om aan te koppelen op de eHealth-cloud die vandaag bestaat. Het beste voorbeeld? Als je vandaag bij je dokter buitenkomt, heb je minstens één briefje mee - meestal uitgeprint - dat een paar dagen later door iemand van een ziekenfonds moet worden ingetypt om ons een beetje geld terug te geven. Dit hele proces kost (bijna) even veel als het geld als het remgeld dat we zelf nog moeten betalen. Moesten we dit proces digitaliseren dan zou er voldoende geld overblijven om het doktersbezoek nagenoeg gratis te maken.

De overheid heeft nochtans geen tijd te verliezen. De technologische evolutie raast immers verder. Uit een recent onderzoek blijkt dat 66 procent van de dokters gelooft dat huisbezoeken vervangen kunnen worden door video calls. Health devices zullen in de wereld van internet of things een voorname plaats innemen en informatie verzamelen die de geneesheren in staat stellen veel beter (misschien zelfs proactief) je gezondheid op te volgen. Patiënten zullen via wearables en gezondheidsapps - zeven op tien zorgverstrekkers zegt overigens de komende jaren daar meer in te investeren - veel beter opgevolgd kunnen worden.

Privacy & security

Die explosie aan data - studies wijzen uit dat in 2020 meer dan 80 procent van alle gegevens in de zorgsector via de cloud passeren – zorgt voor een aantal andere uitdagingen. 37 procent van de datalekken in 2015 stond immers in verband met de gezondheidssector en de helft van alle zorgorganisaties onderging in 2015 één of meerdere cyberaanvallen. Er moeten dus voldoende inspanningen geleverd worden om onze medische gegevens te beveiligen. Al helemaal als we die op (korte) termijn willen ontsluiten naar patiënten.

Ik zou dan ook graag zien dat onze overheid op een gezonde (sic) manier richtlijnen opstelt voor wie applicaties ontwerpt en medische gegevens opslaat en verwerkt in plaats van die gegevens zelf te willen beheren. Omdat onze medische gegevens zo verspreid liggen, is dat immers een uitdagende opdracht. De overheid kan veel beter de ontluikende sector in eigen land ondersteunen om innovatie te laten spelen.

Daarom schrijf ik onze overheid voor: een dagelijkse portie gezond verstand om duidelijke normen te creëren voor de gezondheidscloud en tegelijk een vaccin te nemen tegen te veel inmenging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-05T09:08:00.000Z David P Geens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.