Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe baanbrekend is Azure Stack?

Computable Expert

Bart S.T Carlier
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Beheer.

Deze zomer lanceert Microsoft Azure Stack, de nieuwe technologiestack waarmee bedrijven Azure in hun eigen datacenter kunnen hosten. Yourhosting heeft de afgelopen anderhalf jaar bijgedragen aan de ontwikkeling van Azure Stack, met als resultaat een enthousiaste reactie over de mogelijkheden die het platform biedt. Stack heeft namelijk alles in zich om een gamechanger in het cloudsegment te worden.

Azure Stack geeft een antwoord op een concreet probleem: grip op de locatie van data.

Laat me het uitleggen aan de hand van het voorbeeld van NIPO. Dit softwarebedrijf levert datacollectieoplossingen voor marktonderzoeksbureaus overal ter wereld en maakt gebruik van Microsoft Azure om de oplossingen als clouddienst te leveren. Een logische keuze, want hierdoor bedient NIPO met slechts twee beheerders de hele wereld.

Toch heeft die keuze voor Azure ook een beperking voor NIPO, met name wanneer het gaat om lokale wet- en regelgeving. Landen zoals Rusland willen niet dat persoonsgegevens buiten de landsgrenzen worden opgeslagen. Microsoft heeft geen datacenter in Rusland, wat het voor NIPO lastig maakt om door middel van Azure Russische marktonderzoeksbureaus te ontzorgen.

Workload

Azure Stack gaat dit oplossen. Met Stack hosten en beheren it-professionals een eigen cloud die consistent is met public Azure. Per workload is hierdoor te bepalen of deze wordt afgehandeld met resources van de datacenters van Microsoft, de eigen datacenters of de datacenters van een partner zoals Yourhosting. Je hebt hierdoor controle over welke delen van de workload waar draaien. NIPO kan dit goed gebruiken. Zij kunnen oplossingen voor hun buitenlandse klanten nu laten landen op een locatie naar keuze. Voor de beheerders maakt het geen verschil, want Azure Stack is volledig consistent met public Azure (deployments in Azure Stack of public Azure vinden plaats op precies dezelfde manier). NIPO kan zo tegemoet komen aan wettelijke verplichtingen van klanten. Bovendien heeft NIPO door Azure Stack keuzevrijheid in de partners waarmee ze willen werken. Azure Stack hoeft immers niet gehost te worden in een Microsoft/datacenter, maar kan in elk mogelijke datacenter van een partner draaien.

Combinatie van clouds

Dit is iets waar veel bedrijven behoefte aan hebben. Het merendeel maakt gebruik van een combinatie van public en private clouds om het bedrijf te ondersteunen. Dat lijkt ideaal, maar is het niet, want het beheer van al die clouds vraagt om expertise, beheertijd en onderhoud. Het liefst kiezen de meesten voor de schaalbaarheid en gemak van public cloud. In de praktijk zijn er echter vrijwel altijd redenen te bedenken om ook eigen infrastructuur te onderhouden. Applicaties kunnen bijvoorbeeld niet direct de publieke cloud in, omdat er security issues zijn of omdat ze sterk verouderd zijn (maar wel naar behoren functioneren en dus niet vervangen hoeven worden). Bedrijfsbeleid of wet- en regelgeving kan gebruik van de publieke cloud verbieden, zoals bij NIPO het geval was.

Baanbrekend

Het onderhoud van een hybride cloudinfrastructuur wordt met Azure Stack echter vereenvoudigd. Een workload op Azure Stack hoeft niet anders beheerd te worden dan in public Azure, waardoor er geen nadelen meer zijn om voor een hybride infrastructuur te kiezen. Azure Stack geeft bedrijven optimale keuzevrijheid ten aanzien van datalocatie en daarmee heeft Microsoft nu een antwoord op vragen over wet- en regelgeving of lokale ondersteuning. Dat is echt baanbrekend. Wat mij betreft neemt Microsoft op dit moment de leiding in het hybrid cloudsegment. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-29T12:30:00.000Z Bart S.T Carlier


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.