Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Team moet in cloudtransformatie geloven

Computable Expert

Kamini Aisola MBA
Country Manager Benelux, Amazon Web Services. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Digital Innovation.

De afgelopen zeven jaar kreeg ik de kans om met verschillende leiders in België, Luxemburg én Nederland te praten en ze staan allemaal voor dezelfde uitdaging: de cloudtransformatie op dezelfde manier uitvoeren en beoordelen. Een succesvolle cloudtransformatie hangt af van welke organisatievoorwaarden je samen toepast en in hoeverre jouw mensen loyaal blijven aan deze voorwaarden.

Ondernemingen verhuizen naar de cloud vanwege vijf belangrijke voordelen: beveiliging, kosten, flexibiliteit, compliance, beschikbaarheid en mensen. Het startpunt en tijdstip van deze transformatie liggen vast vanwege de logica. Bovendien begrijpen alle betrokkenen het 'hoe en waarom' van de gekozen transformatie. Dus dat is het dan? Verre van.

Ik merk vaak dat bestuursleden en management denken dat ze op één lijn zitten over het plan. Dan vraag ik hen tijdens welk gesprek ze hun wensen op een rustige en weloverwogen manier op elkaar hebben afgestemd, omdat ik uit ervaring weet dat deze gesprekken vaak niet plaatsvinden. Je raadt het al: zo'n goed gesprek vond zelden plaats. En zeker niet in de context van hun dagelijkse werkzaamheden - wereldwijd. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van de juiste voorwaarden.

Tenets

"Men moet loyaal zijn aan de voorwaarden"

Bij Amazon Web Services (AWS) gebruiken we allemaal de term 'tenets' als we het hebben over voorwaarden. Een tenet is een voorwaarde of overtuiging en deze tenets worden toegepast door de groep. Tenets zijn één van de mechanismen die we hebben om met de onzekerheid in de coördinatie om te gaan. Teams stellen hun eigen tenets samen en we zien dat dit zeer efficiënt is. Elk teamlid mag elke voorwaarde in twijfel trekken. De persoon die met een betere tenet komt, is verplicht om de verandering die hij of zij wil met de anderen te bespreken.

Cloudtransformatievoorwaarden moeten duidelijk gedefinieerd worden, zoals met deze tenets gebeurt. Dus neem als team kort de tijd om de voorwaarden voor uw cloudacceptatie te definiëren. Zorg ervoor dat deze voorwaarden door iedereen kunnen worden uitgedaagd en gewijzigd, zodat iedereen het blijft begrijpen. Als je deze voorwaarden niet definieert, bouwen individuen software en infrastructuren die voor hen mogelijk belangrijk zijn, maar niet voor anderen en daardoor niet worden gebruikt. Uiteindelijk zul je zien dat je door het definiëren van deze voorwaarden meer tijd bespaart dan je dacht, omdat het voor iedereen duidelijk is welke software en infrastructuur belangrijk zijn.

Voorwaarden

Dagelijkse oefening is ook de beste test voor voorwaarden. Ik heb mensen dagen, weken, maanden en zelfs jaren software en infrastructuren zien bouwen. Dit waren mooie, persoonlijke ideeën, maar werden uiteindelijk door niemand gebruikt. Een voorbeeld dat we recent zagen, is het aantal organisaties waar dit een rol speelde: een team dat op afstand werkt - in een silo; dat iets moois bouwt rond on-premises en opslag; waarna niemand data erin opslaat of antwoorden eruit haalt. Eén eenvoudige voorwaarde met betrekking tot data had dit kunnen voorkomen, zoals: ´Elk team bezit zijn eigen data en maakt deze, voor wie het nodig heeft, veilig en toegankelijk via een api.´ Kortom, bespaar jezelf een enorme hoeveelheid tijd en energie door deze voorwaarden samen met het team toe te passen. Niet omdat we het zeggen, maar omdat deze aanpak bewezen is. We hebben gezien dat organisaties die de tijd nemen om hun voorwaarden te coördineren en te communiceren, vier dingen gemeen hebben:

  • De verklaarde voorwaarden worden op macroniveau veel gebruikt om beslissingen te nemen die nutteloze creatie en onnodige escalatie voorkomen;
  • Deze organisaties bereiken consequent een grotere stroom (van releases), omdat beslissingen sneller worden genomen;
  • De voorwaarden worden op alle niveaus gebruikt en bevorderen dus consistentie, oordeel en actie;
  • De voorwaarden worden gebruikt als wegwijzers voor cloudtransformatie.

Kortom, ik ben er sterk van overtuigd dat succesvolle cloudtransformatie afhangt van welke voorwaarden je samen toepast en in hoeverre jouw mensen loyaal blijven aan deze voorwaarden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-29T11:05:00.000Z Kamini Aisola


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.