Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Private cloud is fundament voor innovatie

Computable Expert

drs. Bryan Croes
Cloud CTO, T-SYSTEMS. Expert van Computable voor de topics Outsourcing, Digital Transformation en Cloud Computing.

Als Covid-19 ons iets leert, dan is het dat bedrijven die snel kunnen veranderen aan daadkracht winnen. Er zijn tal van bedrijven die door het snel aanpassen van hun business juist profiteren of beter in staat zijn te overleven in de corona-chaos. De private cloud speelt een grote rol bij het creëren van een dergelijke flexibiliteit.

Door de ontwikkelingen in de private cloud is naast de traditionele ondersteuning van legacy-systemen, ook ondersteuning van agile en devops steeds beter mogelijk. Dat maakt het voor veel bedrijven de moeite waard om de positie van private cloud in hun cloudstrategie te heroverwegen. Zodat ze de technologie gedreven transformatie van hun business beter ondersteunen. Met meer flexibiliteit, snelheid en kostenvoordelen tot gevolg.

Snel schakelen

"Cloud maakt dingen mogelijk die vroeger niet bereikbaar waren of technologisch nog niet mogelijk"

De cloud is een van de drijvende krachten achter digitale innovatie. Het maakt dingen mogelijk die vroeger niet bereikbaar waren of technologisch nog niet mogelijk. Denk aan het dynamisch on the fly schalen van resources afhankelijk van de vraag. Als bedrijven hun cloud ready bedrijfsapplicaties naar de cloud verplaatsen zijn ze kosten-efficiënter, innovatiever en flexibeler. Ze kunnen sneller data gebruiken en omzetten naar kennis.

Op basis van deze kennis en de cloudtechnologie zijn ze in staat om snel nieuwe customized digitale diensten aan te bieden zodat ze dichter bij hun klanten komen en inspelen op de actualiteit. Hierdoor zijn in het laatste decennium tal van nieuwe business modellen ontstaan, zoals Uber. In de meer traditionele sectoren timmeren bijvoorbeeld Knab van Aegon of Heineken met Beerwulf aan de weg.

Langer bestaande bedrijven hebben moeite met deze nieuwe business modellen mede door het ontbreken van een duidelijke cloud-adoptiestrategie. Bovendien worden ze geremd doordat ze vaak gebruik maken van een grote hoeveelheid legacy-systemen die niet zomaar kunnen worden aangepast. Deze systemen zijn vaak cruciaal voor de continuïteit van de bedrijven en moeten gewoon altijd beschikbaar zijn. Anders komen fabrieken of logistieke processen tot stilstand met miljoenschades tot gevolg.

Het migreren van legacy-systemen en applicaties naar de publieke cloud is niet eenvoudig en vaak bedrijfseconomisch (nog) niet verantwoord. Een volledige publieke-cloud-adoptie is vaak nog een stap te ver voor deze bedrijven. Veel bedrijven hebben daarom een genuanceerdere cloudstrategie nodig waarin public en private cloud samen het fundament vormen voor de digitale transformatie.

Adoptie multicloud strategie

Een combinatie van private en public cloud werkt voor de meeste bedrijven het beste, mits de private cloud een vergelijkbare dynamiek biedt als de public cloud. Bij een dergelijke multicloudstrategie profiteren bedrijven van flexibiliteit, schaalvoordelen en de tools van publieke cloud zonder dat ze hun betrouwbare fundament overboord gooien. In de praktijk is de uitvoering van een dergelijke strategie echter vrij complex. Het is belangrijk dat het hybrid- of multi-cloudmanagement wordt vereenvoudigd en het grote verschil in flexibiliteit dat er nu is tussen public en private cloud wordt gedicht. In multi- en hybrid-cloud-oplossingen wordt daarom gewerkt met eenduidige managementstructuren op de verschillende clouds en een private cloud ontwikkeld met de vele features van een public cloud, maar met volledige ondersteuning voor legacy applicaties.

Private clouds zullen in belang toenemen. Legacy-systemen moeten kosten efficiënt ondersteund blijven. Daarnaast vragen nieuwe ontwikkelingen binnen de iot zoals edge computing om cloud technologie op de plek waar ze nodig is. De private cloud moet echter wel de dynamiek en vooral de snelheid van de public cloud hebben. Veel bedrijven willen graag gebruik maken van de dynamiek van de cloud maar kunnen of mogen domweg nog niet naar de public cloud. Historisch zijn er diverse private cloud-achtige oplossingen maar die missen vaak flexibiliteit in capaciteit en prijs.

Door gebruik te maken van de laatste hyper converged technologieën en verregaande automatisering komen de werelden wel heel dicht bij elkaar. Zal de private cloud hiermee de public cloud vervangen? Nee zeker niet, maar het hebben van zo’n nieuwe private cloud gaat het wel makkelijker maken voor bedrijven de cloud te omarmen. Daar lijkt vooralsnog de toekomst te liggen als het gaat om automatisering in de breedste zin van het woord.

Stepping stone aanpak

"De ontwikkeling van een public cloud is niet genoeg, maar het vormt wel een solide basis"

Met een private future cloudplatform krijgen bedrijven het beste uit beide werelden. Het vormt bovendien een natuurlijke ‘stepping stone’ naar de public cloud. Want veel bedrijven willen wel naar de public cloud, maar zijn er zoals gezegd nog niet aan toe. Daarom is ontwikkeling van een dergelijk platform niet genoeg, het vormt alleen een solide basis. Een belangrijke vervolgtaak van cloudspecialisten is dan ook om samen met bedrijven een duidelijke hybrid-/multi-cloudstrategie te maken. Dat betekent kijken naar wat nu al naar public cloud kan en wat nog niet en legacy onderbrengen in een private cloud. Daarmee kopen bedrijven eigenlijk tijd, want de meeste legacy-applicaties worden wel voorzichtig uitgefaseerd.

Vervolgens moet het landschap naar een public cloud worden gemigreerd, bij voorkeur consistent beheerd, gebruikmakend van de opties die de voor die applicatie gekozen public cloud(s) biedt. Dit geeft geen single pane of glass, maar zorgt er wel voor dat applicaties optimaal gebruik kunnen maken van de features die een specifiek cloud biedt. Terwijl ‘basale’ zaken als accounting en security eenduidig ingeregeld zijn. Hiermee wordt ook een vendor lock in voorkomen omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van de features van de specifieke clouds.

Digitale transformatie

Een cloudstrategie en zeker de uitvoering ervan is niet iets wat van de ene op de andere dag geregeld is. Het is echter wel de basis van een reis waarbij bedrijven een digitale transformatie doorlopen. Maar een ding staat als een paal boven water: het hebben van een naadloos bij jouw situatie passende mix van public cloud met een private future cloudplatform maakt die digitale reis een stuk makkelijker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-04T11:30:00.000Z Bryan Croes


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.