Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit zijn de it-infrastructuurtrends (3) van dit moment

Multi-cloud, zero-trust en standaardisatie

Computable Expert

B ICT Kerim Satirli
Senior Developer Advocate, HashiCorp. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Security.

Cloud-infrastructuur en saas-oplossingen zijn niet meer weg te denken in organisaties en nemen in belang alleen maar toe. Het ontwikkelen van moderne applicaties, de overstap naar de publieke cloud en afstandswerken hebben ertoe geleid dat belangrijke data en applicaties naar de cloud worden geoutsourcet.

De focus ligt op digitale bedrijfsmodellen die verschillende infrastructuren beslaan en daarmee voortdurend de it-afdeling van een bedrijf voor nieuwe uitdagingen plaatst. HashiCorp heeft in dit verband de trends en ontwikkelingen geschetst die we de komende maanden kunnen verwachten. 

Drie trends

"Zero-trust (vertrouw niemand, controleer iedereen) blijft een belangrijk aspect voor bedrijven om in te investeren"

  • Trend 1: zero-trust

Zero-trust (vertrouw niemand, controleer iedereen) blijft een belangrijk aspect voor bedrijven om in te investeren. Organisaties bevinden zich in verschillende stadia van implementatie. De focus van de security-behoeften verschuift momenteel van de vereisten voor afstandswerken naar security als bescherming tegen exponentieel toenemende aanvallen van hackers. Organisaties zullen blijven investeren in secrets-management als belangrijk onderdeel van hun securitystrategie om een uniforme oplossing te creëren voor al hun infrastructuurplatforms. Dat omvat de 'kern' zoals hun eigen datacenters en publieke clouds, maar ook steeds connected edge computing.

Europese bedrijven zullen ook steeds meer de security van de software supply chain onder de loep nemen in het kader van de aanhoudende drang naar EU-data-soevereiniteit. Verwacht wordt dat elk bedrijf de mogelijkheid van audits in de software supply chain zal waarborgen. De behoefte aan zero-trust-security-initiatieven en de ongecontroleerde groei van microservices zullen ook de toepassing van servicemesh blijven stimuleren.

  • Trend 2: multi-cloud

De opkomst van multi-cloud zet door. Enerzijds worden ontwikkelteams binnen organisaties nog altijd belangrijker. Anderzijds zijn bedrijven als Microsoft, Amazon en Alphabet sterk afhankelijk van het succes van hun publieke-cloudbusiness en moeten zij daarvoor steeds meer inspelen op de individuele behoeften van organisaties (locatie van de datacenters en industrie relevante eisen). Dit betekent dat de eisen aan de publieke cloud toenemen, wat tegelijkertijd de schaalbaarheid op de proef stelt en extra investeringen vergt.

Afhankelijk van de sector is er al een duidelijke trend naar 'koppeling': verschillende leveranciers van cloud computing moeten met elkaar in verbinding staan om efficiënt resources en data uit te wisselen. Dit leidt tot organisatorische veranderingen als gevolg van de introductie van zogenaamde platformteams, en zorgt er tevens voor dat schaalbare en veilige communicatie tussen platforms meer aandacht krijgt. 

Als gevolg van de macro-economische situatie is het duidelijk dat kosten en consolidatie van providers, evenals langdurige besluitvormingsprocessen, steeds vaker een rol spelen bij nieuwe technologie-investeringen. Daarom zullen particuliere datacenters een cruciale rol moeten gaan spelen in de exploitatie van de infrastructuur, aangezien bedrijven nog steeds worstelen met cloudkosten en data-soevereiniteitskwesties en zich daarom wenden tot hybride cloudoplossingen.

  • Trend 3: standaardisatie

Door bovengenoemde ontwikkelingen wordt standaardisatie steeds belangrijker. Bedrijven breiden hun platformteams uit en maken gebruik van automatisering om de security verder te versterken. De implementatie van gestandaardiseerde regels, policies en automatisering is essentieel om de complexiteit te beheersen en tegelijkertijd te voldoen aan de toenemende beveiligingseisen. Organisaties streven er steeds meer naar hun cloudbudgetten onder controle te brengen, waarbij cloud-waste in de toekomst een nog belangrijker aandachtspunt wordt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-03T11:33:00.000Z Kerim Satirli


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.