Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Realtime intelligentie verbetert prestaties van datacenters

Datacenters spelen een cruciale rol bij het aansturen van bedrijfskritische processen en services van klanten. In wezen zijn datacenters complexe faciliteiten die een ononderbroken monitoring vereisen om het risico van downtime te minimaliseren en om maximale efficiëntie en prestaties te waarborgen.

Dit kan een uitdaging voor bedrijven zijn omdat managers duidelijk inzicht moeten hebben bij de status van fysieke activa die in het datacenter worden gehuisvest, evenals gedetailleerde gegevens over de omgevingsparameters.

Inzicht krijgen

De meest effectieve manier om de activa van gegevenscentra te monitoren en beheren, is door middel van geautomatiseerde dataverzameling, een beheersstrategie opgebouwd rond realtime levenscyclusbeheer van activa en uitgebreide monitoring van de omgevingsparameters.

Datacentra zijn geen statische locaties. Apparatuur kan op dagelijkse basis worden verplaatst. De activa kunnen worden verplaatst naar waar de capaciteit nodig is, tijdelijk weggehaald worden voor onderhoud of voor gebruik op een later tijdstip worden opgeslagen.

Traditioneel hebben bedrijven de locatie van de activa lange tijd vastgelegd met behulp van spreadsheets, ondanks het feit dat deze methode tijdrovend en er bij deze methode gemakkelijk fouten kunnen worden geïntroduceerd. In de afgelopen jaren hebben bedrijven en beheerders van datacenters als oplossing gekeken naar intelligente sensoren en geautomatiseerde dataverzameling.

Toch blijkt uit een Intel-enquête dat 43 procent van de datacenterbeheerders nog steeds de ouderwetse methoden gebruikt om hun faciliteiten te beoordelen. Als je rekening houdt met hoe groot sommige datacenters zijn, honderdduizenden vierkante meters, dan is het extreem belangrijk om deze processen te moderniseren.

Beheer van faciliteiten

Geautomatiseerd voorraadbeheer, realtime tracking van activa en draadloze monitoring bieden een scala aan praktische voordelen. Zij maken met minimale menselijke input de controle mogelijk van alle activa gedurende hun gehele levenscyclus, met minimale menselijke inspanning. In plaats van werknemers die fysieke controle uitvoeren op zowel hardware- als op software-activa, kan dit automatisch en efficiënt worden gedaan, waardoor waardevolle werktijd van personeel voor andere taken vrijgemaakt kan worden.

Potentiële storingen kunnen worden geïdentificeerd, al voordat ze een ernstig probleem vormen, waardoor de kans op downtime wordt verkleind. Bedrijven hebben ook toegang tot informatie die hen in staat stelt om niet alleen de lopende kosten van de faciliteiten te berekenen en te verminderen, maar daarbij ook hun totale eigendomskosten op een meer strategisch niveau.

Natuurlijk vormt een van de grootste verantwoordelijkheden voor een datacentermanager dat de omgevingsvariabelen binnen de faciliteit worden bewaakt. Temperatuur, relatieve vochtigheid en bijbehorende omgevingseffecten kunnen worden geëvalueerd met behulp van sensoren om uitval te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de activa vanuit een kostenperspectief optimaal functioneren.

Meer machines, meer schaal

De opkomst van hybride computermodellen, een combinatie van virtuele of particuliere cloudtechnologie naast applicaties voor traditionele gehoste faciliteiten, colocatie, SaaS (software-as-a-service) en IaaS (infrastructure-as-a-service), heeft gezorgd voor nieuwe complexiteit bij datacenters. Dit heeft nog meer druk op beheerders van datacenters gelegd om projecten te selecteren die de doelmatigheid verhogen en de bedrijfskosten verminderen.

De enorme toename aan gegevens in de afgelopen jaren heeft de druk op datacenters verhoogd om te presteren, en de kans is groter dan ooit dat voorzieningen onderhevig zullen zijn aan veeleisende verkeerspieken, grotendeels zonder dat duidelijk is dat deze eraan komen. Handmatige trackingmethoden worden gebruikt aan de grens van het haalbare vanwege de snelheid waarmee veranderingen in capaciteit onder deze omstandigheden verlopen, met name als de activa worden verplaatst over meerdere datacenterlocaties.

Zonder nauwkeurige up-to-date intelligentie is overvoorziening van activa gebruikelijk. Het gevolg hiervan is echter dat er hogere kosten zijn, en dat er sprake is van activa die in opslag staat, waar deze in waarde afneemt, zonder dat dit enige functionaliteit aan de faciliteit bijdraagt. Geautomatiseerde processen creëren daarentegen een meer vloeiend verlopende, kosteneffectieve managementstrategie.

Analyse van de historie van de vraag die een datacenter te verwerken krijgt kan bedrijven helpen bij hun toekomstige planning, maar real-time intelligentie zorgt ervoor dat zij hun activa kunnen volgen, de capaciteit dynamisch kunnen aanpassen, de omgeving kunnen controleren en dat ze cruciale beslissingen sneller kunnen nemen. De dagen van de handmatige processen zijn geteld. Geautomatiseerde intelligentie is dé toekomst voor wat betreft duurzame datacenterprestaties.

Adrian Barker, algemeen directeur EMEA bij RF Code

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-22T11:39:00.000Z Adrian Barker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.