Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De communicatierealiteit achter big data

Computable.be Expert

Kris Poté
Vice President, CAPGEMINI. Expert van Computable.be voor de topics Management, ICT-branche en Loopbaan.

'Geachte heer Pot_, ik ben Christophe Urvoy, Algemeen Directeur van het communicatiebureau Senioragency. Wij zijn de toonaangevende experten inzake vijftigplussers en het lijkt mij interessant elkaar te ontmoeten, gezien het bijzonder hoog potentieel van deze doelgroep.' De aanhef van een recente mail. Ja, ik ben over vijftig maar mijn achternaam is niet 'Pot_'. En ook niet 'Pot', zoals in een andere mail 'Hallo Pot, u maakt kans op een waardebon van Ikea'.

Geloof me, wekelijks krijg ik dit soort nonsens in mijn mailbox. Deze manier van communiceren, is gewoonweg irritant voor iedereen die verkeerd of niet ter zake wordt aangesproken. Bovendien werk ik niet voor een bedrijf dat mikt op individuele vijftigplussers, maar voor een it-dienstengroep die grote bedrijven en organisaties cibleert.

Vier eisen

Advertentiemails zijn meestal de vrucht van een samenwerking tussen de marketingdienst (inhoud) en het it-team (applicatie). En daar loopt het al eens fout. Data worden veel te snel ingebracht zonder de nodige aandacht.

Een mailcampagne staat of valt met de accuraatheid van de gegevens: juiste voornaam, naam, titel en zo voort. Discipline en aandacht verplicht! Zonder dat het systeem bepaalde lettertekens weigert of fout voorstelt, of (al dan niet gekochte) databestanden verkeerd inbrengt. Anders loopt het reeds direct mis.

De database moet ook strikt up to date gehouden worden. Mensen veranderen snel van mailadres, smartphone nummer, bedrijf of functie. Een bestand bijhouden vraagt volgehouden inzet, tijd en geld. Heel wat marketeers onderschatten dit, me dunkt.

De communicatie moet ook intuïtief goed zitten: makkelijk te lezen, vlot te beantwoorden (één klik moet volstaan), aantrekkelijk, duidelijk en niet afstandelijk. Tussen de dagelijkse publiciteitsmails die ik krijg, zijn er heel weinig die aan dit criterium voldoen.

Tenslotte is de doelgerichtheid van de vele boodschappen al te vaak heel ver te zoeken. Waarom krijg ik campagnemails voor dingen en diensten die mij hoegenaamd niet interesseren? Het marketingcredo lijkt wel te zijn: 'Schrijf de hele wereld aan en je zal wel ergens één geïnteresseerd persoon vinden'. Complete nonsens en zonde van het bestede geld, kapitaalsvernietiging eigenlijk. En dan te weten dat er vandaag genoeg applicaties en programma’s bestaan op de markt om heel gericht doelgroepen en geïnteresseerde klanten op te sporen en met een hoge responsgraad te bereiken.

Brieven van mijn lief

Campagnemanagement klinkt simpel, maar vraagt grote voorbereiding in gezamenlijk overleg tussen de marketing- en it-teams, en een weloverwogen budget. Hoeveel wil ik uit mijn campagne halen in termen van verkochte euro’s of (in de politiek) in behaalde stemmen? Met heimwee denk ik terug aan de brieven die indertijd mijn lief mij stuurde met de gewone post: altijd accuraat, up-to-date, doelgericht en … geparfumeerd. Intuïtief zat dat altijd goed!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-22T14:28:00.000Z Kris Poté


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.