Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Testautomatisering zorgt voor ontwikkelsnelheid

Computable Expert

ing. Wilbert van den Bliek
Managing Partner, OrangeCrest Consulting B.V.. Expert van Computable voor het topic Development.

Organisaties willen applicaties steeds sneller naar de markt brengen. Een nieuwe versie is klaar en we willen er direct mee aan de slag. Voor nieuwe, handige app’s is dit niet zo’n probleem. Werkt de app niet, dan trek je hem terug of los je het probleem in een nieuwe versie op. Maar er zijn ook core-applicaties die altijd moeten werken en die je niet terug kunt trekken om eens rustig te onderzoeken.

Van dergelijke cruciale applicaties wil je snel kunnen bepalen of de software nog goed werkt. Een van de oplossingen om dit snel te bepalen is het implementeren van een testautomatiseringsoplossing. Ik merk echter dat er bij klanten nogal eens misverstanden zijn rondom dit onderwerp.

Het implementeren van testautomatisering kan door een deel van het gebruikelijke testwerk te automatiseren. Het voordeel hiervan is dat er sneller en vaker getest kan worden, waardoor je sneller inzicht krijgt in de correcte werking van je applicatie en uiteindelijk sneller naar de markt kunt met je applicatie. Of dat je applicatie, net zoals een winkel tijdens een verbouwing, gewoon operationeel blijft.

Door middel van testautomatisering blijf je de applicatie continu testen. Het is dus niet een oplossing die je alleen projectmatig inzet tijdens de bouw- of ontwikkelfase, maar in feite kun je testautomatisering zien als een complete it-oplossing, die 24x7 inzicht kan geven in de conditie en kwaliteit van je applicatie. Op basis van die gegevens krijg je inzicht in wat er nodig is voor bijvoorbeeld onderhoud en beheer van de applicatie.

Het betekent ook niet dat de testautomatiseerder verdwijnt. Die functie blijft nodig om bij te blijven met het automatiseren van nieuwe of gewijzigde functionaliteit, het runnen van scripts en het maken van analyses. Ook kan deze automatiseerder de omgeving van de applicatie en testdata managen en het versie- en licentiebeheer doen. Uiteraard samen met de specialisten van de infrastructuur, beheer en hosting.

Door op deze manier te werken kun je snelheid houden en meer snelheid maken in de ontwikkeling van applicaties en releases. De komende jaren maak je hét verschil in jouw markt met de combinatie van ontwikkel snelheid en software van hoge kwaliteit.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-14T11:30:00.000Z Wilbert van den Bliek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.