Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Focus op digitalisering is voorlopig blijvertje

Digitalisering

De komende twaalf maanden blijft de focus op digitalisering de belangrijkste trend in de it-industrie. Verder is voorspellende cybersecurity op komst, worden machines onderdeel van de werkplek en komt het internet of things zijn big-databelofte na. Dat zijn enkele belangrijke it-voorspellingen voor 2017.

Focus op digitalisering

Digitalisering draait om het bouwen van klantgebaseerde bedrijfsmodellen binnen de it, waaronder het netwerk, datacenter, applicaties en andere on-premise en/of cloudgebaseerde infrastructuuronderdelen. Een digitaliseringsstrategie bestaat niet - enkel een strategie in een digitale wereld. Terwijl het digitale tijdperk bij sommige organisaties voor onzekerheid zorgt, biedt het ook nieuwe mogelijkheden en onbegrensd potentieel.

(Meta)data

Beheer en ownership van data en metadata zullen het onderwerp van menige discussie en conflict zijn. Data en metadata zijn het ‘goud’ dat organisaties inzicht geeft in klantgedrag. Daarnaast kunnen organisaties dankzij metadata specifieke gedragspatronen identificeren, businessinzichten vergaren en weloverwogen zakelijke beslissingen nemen.

Om die reden gaan bedrijven metadata steeds beter beschermen en wordt het aantal mensen dat toegang tot data heeft, beperkt. Organisaties willen niet alleen vanwege compliance-redenen ownership en beheer over hun data; ze willen de data gebruiken voor analyses. We verwachten dat dit voor discussies zal zorgen tussen bedrijven en hun cloudproviders. Bijvoorbeeld over waar de ownership-grenzen liggen, met name voor wat betreft metadata. We voorspellen dat deze kwestie voor flink wat getouwtrek zal zorgen.

Intelligentie stimuleert voorspellende cybersecurity

Cybercrime doet goede zaken. De afgelopen jaren hebben cybercriminelen hun onrechtmatig verkregen verdiensten geïnvesteerd in de ontwikkeling van meer geraffineerde mogelijkheden, gebruikmakend van geavanceerde technologieën. Ondanks continue innovaties in de cybersecurity-industrie blijven de oplossingen reactief van aard. Cybersecurity zal meer voorspellend worden in plaats van proactief.

Machines onderdeel van de werkplek van morgen

Er ontstaat een nieuwe generatie op het werk, en het zijn niet de millennials of Generatie Z – het zijn machines. Het duurt niet lang meer totdat hologrammen, augmented reality en virtual reality van b2c overstappen naar b2b. Over twee of drie jaar zorgen deze technologieën voor een fundamentele transformatie van de werkplek.

Internet of Things komt zijn big-databelofte na

Steeds meer big-dataprojecten ondergaan meerdere updates per jaar - grotendeels vanwege het internet of things (IoT). IoT maakt het mogelijk om meerdere specifieke patronen te onderzoeken, die bepaalde bedrijfsresultaten opleveren - en dat gebeurt steeds vaker realtime. Dit zorgt voor meer investeringen en snellere resultaten voor wat betreft big-dataprojecten. 

Containertechnologie is disruptor

In 2017 zien we meer gebruik van containers, maar de overgang naar een volledig gecontaineriseerde wereld laat nog een aantal jaar op zich wachten. Daarnaast zien we steeds meer gebruik van network function virtualisation (NFV) bij de overstap naar de cloud van bestaande netwerken, en nieuwe netwerken die worden ontworpen met de hybride cloud in het achterhoofd.

Ettienne Reinecke, chief technology officer bij Dimension Data

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-07T10:33:00.000Z Ettienne Reinecke


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.