Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vier factoren bij investering in wifi-oplossing

Tegenwoordig staan we altijd aan en zijn we altijd verbonden met de wereld. Bedrijven hebben daardoor een netwerkoplossing nodig die snel, betrouwbaar, kostenefficiënt en schaalbaar is. En dat alles ook nog eens ‘on demand’. Het lijkt er op dat na de grote spelers, deze voordelen nu ook het mkb hebben bereikt.

Waar moet je aan denken als mkb’er wanneer je investeert in wifi-oplossingen? Er zijn in mijn ogen vier belangrijke factoren voor het mkb bij de investering in een wifi-oplossing.

1.    Bied flexibiliteit, maar lever niet in op veiligheid.
Veel organisaties hebben een bring your own device (byod)-cultuur. Daardoor is het steeds belangrijker dat netwerken goed beveiligd zijn, zonder dat het flexibiliteit in de weg staat. Medewerkers moeten de mogelijkheid behouden om verschillende devices op ieder moment en vanuit iedere locatie te gebruiken.

Het aansluiten van eigen devices op het bedrijfsnetwerk zorgt voor uitdaging op het gebied van eigendom en aansprakelijkheid. De organisatie moet ervoor zorgen dat de eigenaren van alle devices bekend zijn, welke applicaties zij gebruiken en waar de devices worden gebruikt. Om controle en veiligheid te verzekeren is een geschikt beheerplatform dus een ‘must’. Pas dan kun je optimaal gebruik maken van de voordelen van een wifi-oplossing.

2.    Kies voor connectiviteit en schaalbaarheid
Een juiste wifi-oplossing zorgt voor naadloze connectiviteit tussen mobiele devices, gekoppelde systemen aan het netwerk en bijvoorbeeld sensoren die beveiligingssystemen ondersteunen. Het blijft wel altijd van belang dat bedrijven een oplossing kiezen die past bij hun bedrijfsgrootte, met de mogelijkheid tot opschalen.

Vooral voor kleinere bedrijven is de mogelijkheid om access points toe te voegen naar mate het bedrijf groeit of services uitbreidt aantrekkelijk. Voorheen koos het mkb vaak voor goedkopere wifi, met beperkte toegangsopties en veel onnodige add-ons. Nu kijken managers juist uit naar schaalbare en betrouwbare wifi-mogelijkheden.

3.    Minimaliseer downtime
Het gebruik van mobiele devices is voor bijna alle organisaties onmisbaar voor bedrijfsprocessen en productiviteit. Een betrouwbare netwerkinfrastructuur is dus belangrijk en downtime moet zo veel mogelijk beperkt blijven. Het is geen geheim dat connectiviteitsissues altijd worden voorkomen, maar wanneer dit het geval is, is het van belang dat het netwerk snel wordt hersteld om schade te minimaliseren.

4.    Beheer netwerktoegang
Veilig gebruik van het netwerk start met ‘mobile device management’ (mdm). Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘private pre-shared keys’ (ppsk) bij gasttoegang, waarbij unieke codes worden aangemaakt voor gebruikers(groepen) op het netwerk. Deze codes kunnen gemakkelijk beheerd en gedistribueerd worden via de cloud, een mobiele applicatie of via gebruikersregistratie. Met profiel-gebaseerde netwerktoegang zijn gebruikersprofielen volledig configureerbaar. Zo kunnen business en it bepalen tot welke onderdelen van het netwerk de apparaten toegang hebben, wanneer en binnen welk tijdsbestek.

Kortom, bij de keuze voor een netwerk is het belangrijk dat het netwerk op volle capaciteit kan functioneren en dat opschalen mogelijk is. Flexibiliteit is binnen de byod-cultuur onmisbaar. Het managen van toegang zorgt ervoor dat de instroom van apparaten bij bedrijfsgroei te handhaven blijft, terwijl veiligheid voorop blijft staan. Met dit in het achterhoofd kies je altijd de juiste oplossing.

Gaby Kroet, regional sales director Benelux bij Aerohive
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-20T15:07:00.000Z Gaby Kroet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.