Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Browserextensies zijn ongezien gevaar’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over mogelijkheden, macht en dus risico van browserextensies.

Browserextensies, ook wel plug-ins genoemd, breiden de mogelijkheden van browsers enorm uit. Van veilige wachtwoordkluizen en anti-trackers, via bladwijzersynchronisatie en nerdige contentfilters, tot handige downloadknoppen en grappige contentwijzigers. De dominantie van Internet Explorer is ooit door Firefox succesvol ondermijnd, mede door het enorme nut van de diverse plug-ins voor die open source webbrowser. Chrome van Google volgt dit succesvoorbeeld en Microsofts nieuwe browser Edge krijgt binnenkort nog support voor extensies.
 
Anno nu zijn extensies een serieus platform an sich, waarbij naast handige nevenfuncties ook hebberige verdienmodellen om de hoek komen kijken. Extensies kunnen het surfgedrag van gebruikers uitgebreid monitoren, succesvolle extensies worden opgekocht en omgetoverd in adware- of zelfs malwarebezorgers. Natuurlijk nemen browsermakers wel tegenmaatregelen, maar dat is vaak achteraf. De duistere kant van extensies is voor veel gebruikers onzichtbaar: een ongezien gevaar, dat waakzaamheid behoeft. Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-27T07:40:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.