Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Coders hebben ethische gedragscode nodig’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de impact van algoritmes en de ethische kant daarvan.

Een goede systeembeheerder heeft normen en waarden; hij (of zij) weet waar de grenzen liggen, respecteert die en bewaakt ze. Ethiek is niet alleen iets voor anderen, het is cruciaal voor de oh zo belangrijke it’er die de onmisbare ict verzorgt. Anno nu reikt ethiek verder dan alleen beheer: ook design en development spelen mee.

Ontwerpers en programmeurs zorgen immers voor de gebruiksvriendelijke gui’s, complexe systemen, veelgebruikte sociale netwerken, weidse big data-meren, krachtige analytics-software en de geheime algoritmes erachter die veel van ons leven en werken bepalen. Algoritmes meten, weten, presenteren en besturen geld, informatie, 
perceptie, kennis,stemgedrag, meningen, emoties en nog veel meer. Volgens professor John Naughton van de Open University is het hoog tijd dat dontwikkelaars een ethische gedragscode ontwikkelen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-06T08:02:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.