Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Benchmarks zijn maar een graadmeter’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de waarde van benchmarks.

Marco Borsato zou het kunnen zingen: ‘De meeste benchmarks zijn bedrog’. AMD is de Nederlandse zanger vóór met de aantijging dat de bekende SYSmark-benchmark misleidend is. De hardwaretest is volgens de x86-underdog teveel gericht op processorkracht en zou daarmee concurrent Intel een oneerlijk voordeel geven. Enerzijds heeft de klager een punt: pc-vermogen is allang niet meer gebonden aan - of zelfs grotendeels bepaald door - processorvermogen. Anderzijds komt AMD over als klagende kleine.

Het is immers logisch dat een processorbenchmark het prestatieniveau van processors meet en daarbij grafische chips plus andere componenten buiten beschouwing laat. AMD haalt de eveneens bekende benchmarksuite PCMark aan om zijn gelijk te halen. Een strijd om marketingwoorden? AMD heeft al eerder moeite gehad met benchmarks, zoals eind 2001 toen het de Gigahertz-race tegen Intel begon af te leggen en het overschakelde op prestatiegetallen die de eindgebruiker beter inzicht zouden verschaffen. Die nummers van weleer zijn eigenlijk net zoals benchmarks maar een graadmeter. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-22T07:24:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.