Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Oracle overdrijft met Android-miljardenclaims’

geld

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Oracle’s Java-vete met Google over Android, waar miljarden mee zijn gemoeid.

Java is een miljardenbusiness, daar lijkt weinig twijfel over te bestaan. De platformonafhankelijke programmeertaal annex virtuele machine is wijdverbreid in gebruik, vooral op systemen in de back-end. Op clients speelt Java niet meer zo’n prominente rol, hoewel het in afgeleide vorm dienst doet als ondergrond voor apps op het veelgebruikte Android. Oracle voert daar een rechtszaak over tegen Google, die met dat gebruik inbreuk zou plegen op rechten van de Java-makers.

De al jaren lopende juridische strijd heeft nu opmerkelijke omzet- en winstcijfers voor Android naar buiten gebracht. Tenminste, claims van Oracle over die financiën van Google zijn openbaar geworden. Volgens de berekeningen van de aanklagende softwaregigant is Android goed voor zo’n 31 miljard dollar omzet en maar liefst 22 miljard dollar winst. Zeer waarschijnlijk is dit bruto winst waar dan nog flinke kosten afgaan. Overigens is er niet alleen kostenaftrek voor Android, want dat gratis mobiele besturingssysteem levert Google ook ads-inkomsten op via diensten als YouTube. Het lijkt op creatief boekhouden waarmee de Android-financiën worden opgeblazen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-01T08:46:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.