Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘De ICT wordt een ZZP-sector’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de opmars van de zzp’er, en de toekomst van de ict.

Zzp’ers zijn in de mode. Werkgevers zien er flexibele arbeid in, de overheid ziet er werkeloosheidsdaling is, en werknemers zien er brood in. De groei van het aantal zzp’ers geldt over de breedte van de arbeidsmarkt, maar ook zeker voor de ict. Dit hoeft voor laatstgenoemde niet eens een slechte ontwikkeling te zijn, want zzp’ende ict’ers verdienen meer dan zzp’ers in andere branches. De hamvraag is natuurlijk hoe de verhouding is ten opzichte van ict’ers in loondienst, waarbij ook kosten voor pensioen, arbeidsongeschiktheid, enzovoorts moeten meetellen.

Toch lijkt de trend niet te stuiten: Zzp is in. 'De cijfers wijzen het al ruim tien jaar uit: de opmars van de zzp’er is niet te missen. Minder zichtbaar, maar zeker niet minder duidelijk, is de gestage teloorgang van de vaste baan', schrijft Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom en woordvoerder bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hij ziet in de cijfers echter wel een tegendraadse discrepantie wat opleidingsniveau betreft. Bij hoogopgeleiden is het aandeel vaste banen het minst afgenomen. Toch loopt ict, waarbij kennis kostbaar is, voorop in de zzp-trend. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-10T08:18:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.