Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Wet van Moore is passé, maar dat geeft niet’

De bekende Wet van Moore komt nu echt ten einde, maar dat is minder erg dan het klinkt. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het lang volgehouden tempo van chipontwikkeling volgens de Wet van Moore loopt nu echt tegen harde grenzen aan. Zie het artikel 'Wet van Moore dreigt nu echt te vervallen'. Het einde komt voor de jarenlang volgehouden verdubbeling van het aantal transistoren per chip elke twee jaar, wat in de praktijk grofweg neerkwam op een prestatieverdubbeling. Deze wetmatigheid, in de jaren zestig geformuleerd door de latere Intel-grondlegger Gordon Moore, is oorspronkelijk slechts de extrapolatie van een observatie.

Moore observeerde de toenmalige chipontwikkelingen en trok die lijn door, waarbij hij in 1975 nog een wijziging heeft aangebracht in zijn prognose. De chipindustrie heeft zijn inzicht opgepakt als een voorspellende ‘wet’ en niet slechts als een beschrijvende observatie. De haast verplichte lijn van de Wet van Moore wordt waarschijnlijk niet meer trouw gevolgd, maar of dat nou zo erg is? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-04T07:58:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.