Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Software-integratie is struikelblok en budgetbom’

Dollars

Het koppelen van software is een complex en lastig inschatbare klus. Het gevolg: budgetoverschrijding. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Projecten in de overheidsautomatisering zijn berucht om hun meervoudige uitloop. Ict-projecten lopen uit qua scope, qua complexiteit én qua budget. Naast politieke invloed die de vereisten kunnen veranderen, is software-integratie vaak een groot struikelblok. Het aan elkaar knopen van verschillende - al dan niet oudere - systemen middels tussenliggende software is een complex en vooraf niet goed in te schatten klus. Zie bijvoorbeeld de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa die voor een softwareproject nu met een budgetoverschrijding van 77 procent zit.

Het al tien jaar lopende ontwikkeltraject is voor een systeem dat een raketlancering in al zijn aspecten moet overzien, controleren en eventueel afbreken. Dit omvat dan de mechanische systemen van de raketten, de brandstofniveaus en vele andere betrokken systemen en subsystemen. De Nasa heeft lang geleden gekozen voor integratie, ook om afhankelijkheid van een enkele leverancier te voorkomen. Daar moet wel een (forse) prijs voor worden betaald. Software-integratie is een struikelblok en budgetbom. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-04T08:14:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.