Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zichtbaarheid in (gedigitaliseerde) supply chain cruciaal

Dit artikel delen:

De overgang van analoge naar digitale informatie heeft voordelen voor elk aspect van het bedrijfsleven. Om gebruik te maken van de mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt, moet een organisatie een succesvolle digitale transformatie ondergaan. Hiermee is een voorsprong op concurrenten en nieuwe markttoetreders op te bouwen.

Op basis van een onderzoek uit 2016 concludeert de Boston Consulting Group (BCG) dat bedrijven die hun supply chains digitaal transformeren de nieuwe leiders in hun industrie worden. Bedrijven met tien procent betere productbeschikbaarheid en 24 procent snellere reactiesnelheid op veranderende vraag, kunnen hun klanten beter van dienst zijn. Dit zorgt voor een positieve merkbeleving en meer verkoop. Ze kunnen hun supply chains bovendien efficiënter beheren, wat leidt tot hogere marges, minder werkkapitaal en minder contante conversiedagen. Volgens de BCG ‘zullen leiders een financieel voordeel hebben, dat door achterblijvers moeilijk in te halen is.’

De vraag is nu: waar bevindt u zich in uw transformationele reis en wat zijn de belangrijkste technologieën die u kunnen helpen uw supply chain te digitaliseren?

Zichtbaarheid

"94 procent van de ondervraagde leidinggevenden geeft aan dat zichtbaarheid in de supply chain een stuwende kracht is"

Hoewel er voor veel verschillende technologieën argumenten zijn aan te voeren om erin te investeren, is zichtbaarheid in de supply chain de belangrijkste factor voor elk digitaal transformatieproject. Automatiseren en verbeteringen doorvoeren is lastig als je geen inzicht hebt in je gehele supply chain.

In een recent onderzoek naar digitale transformatie, uitgevoerd door Capgemini Consulting en Infor, geeft 94 procent van de ondervraagde leidinggevenden aan dat zichtbaarheid in de supply chain een stuwende kracht is. Zichtbaarheid kan verschillende dingen betekenen, maar de echte definitie is: inzicht in alles, van planning, productie en logistiek, tot de uiteindelijke levering en betaling.

Netwerkstrategie

Om de zichtbaarheid in de supply chain te vergroten, is een sterke netwerkstrategie nodig, die duizenden partners aan een gegevensmodel linkt met één bron van de waarheid. Zonder die strategie zitten de meeste bedrijven vast in gegevenssilo’s, wat het moeilijk maakt om echt te digitaliseren en transformeren. Het implementeren van een dergelijk netwerk is eenvoudiger dan in de tijd waarin allerlei softwarelicenties aangeschaft en software geïnstalleerd moest worden. De meeste technologie is tegenwoordig immers op de cloud gebaseerd. In sommige gevallen is technologie direct in te schakelen voor oplossingen waarvoor geen externe gegevensbronnen nodig zijn. Cloudgebaseerde oplossingen voor transport en magazijnbeheer zijn bijvoorbeeld volwassen geworden en zijn, afhankelijk van de omvang van het project, eenvoudig te implementeren. Bedrijven mogen de complexiteit van supply chains echter niet onderschatten, zeker als ze wereldwijd opereren.

Bij het overwegen van technologieën die de beste return on investment (roi) bieden, zult u merken dat er voor alle technologieën indrukwekkende verhalen zijn. Uit gesprekken met tal van zakelijk leiders, maak ik echter op dat veel organisaties de potentiële waarde van end-to-end-zichtbaarheid in hun supply chain nog niet volledig inzien. Dit komt deels omdat zo weinig bedrijven het volledig geïmplementeerd hebben.

Negen cijfers

"Een netwerk dat volledige end-to-end-zichtbaarheid biedt, realiseerde een roi van negen cijfers"

Ik heb voorbeelden gezien van bedrijven die na de implementatie van een netwerk dat ze volledige end-to-end-zichtbaarheid biedt, een roi van negen cijfers realiseerden. Dit deden ze door de voorraadbuffer te verkleinen, logistieke kosten te verlagen en bedrijven in staat te stellen slim te reageren op ongeplande onderbrekingen. Uiteindelijk zijn ze dankzij die zichtbaarheid hun klanten beter van dienst, en de roi van klanttevredenheid is natuurlijk moeilijk te verslaan. U kunt de digitalisering van uw supply chain stap voor stap benaderen, waarbij u eerst uw netwerk ontlast met een oplossing die inzicht biedt. Van daaruit brengt u de zwakke plekken in kaart en weet u op welke zaken de focus gelegd moet worden.

De inspanningen om een wereldwijde supply chain te verbinden en te digitaliseren, mogen niet onderschat worden. Het is belangrijk om elke digitaliseringsinspanning met dezelfde discipline te behandelen die u zou gebruiken voor elk groot it-project, inclusief sterk project- en verandermanagement.

Zoals eerder opgemerkt, zijn er meerdere manieren om u op weg te helpen met digitalisering. De oplossingen die in de loop van de tijd de meeste acceptatie hebben gekregen, zijn: zichtbaarheid van de supply chain, transportbeheer, magazijnbeheer, supply chain-planning, orderbeheerinkoop, supply chain-financiering en businessintelligence-oplossingen.

Het goede nieuws is dat er meer digitaliseringstechnologieën aankomen. Veelbelovende en volwassen oplossingen die gebouwd zijn rond kleine, web-gebaseerde apparaten (IoT), mobiele apps en machine learning. Er is ook veel te doen over het potentieel van blockchain in de supply chain. Dit is een veelbelovende technologie, omdat het een goedkope, veilige manier kan bieden waarop bedrijven hun wereldwijde supply chains kunnen laten draaien en authentiseren. We zijn echter nog steeds een aantal jaren verwijderd van grootschalige adoptie. Ondertussen kan een robuust systeem u beschermen en uw gehele digitale supply chain digitaliseren. Want naarmate de leveringsverwachtingen stijgen, is het moeilijk om efficiënt en wendbaar te zijn als je geen goed inzicht in je supply chain hebt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-12T15:47:00.000Z Kees van den Houten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.