Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Evolutie van bedrijfscultuur en IT: de kip en het ei?

Dit artikel delen:

Financiële professionals hebben het zwaar tegenwoordig. Meer concurrentie, veranderende marktwaarden en steeds sneller inzichten moeten leveren: het is zwemmen of verzuipen op de financiële afdeling. Behalve de bedrijfsvoering moet daarom ook de it-omgeving evolueren: in hun nieuwe vooruitziende en adviserende rol zijn financiële professionals gebaat bij cloudoplossingen.

Verandering is de financiële afdeling zijn niet vreemd, maar er is momenteel meer aan de hand. Doordat bedrijven altijd en overal zichtbaar moeten zijn en te maken krijgen met steeds meer economische, concurrerende en marktveranderingen, wenden organisaties zich meer dan ooit tot hun financiële afdeling. Er worden van hen niet langer alleen feitelijke analyses en evaluaties verwacht, maar ook een vooruitziende blik en advies over kansen in de toekomst. Financiële data zijn niet langer voldoende voor een compleet overzicht van de drijfveren van een organisatie – daarvoor zijn nieuwe soorten informatie nodig en dat is een serieuze realtime uitdaging.

Finance-teams kunnen deze uitdagingen niet bijhouden door alleen ‘sneller te gaan rennen’. De oplossing ligt namelijk niet in de traditionele financiële omgeving, maar in een veel bredere zakelijke context. Wil de financiële afdeling het voortouw kunnen nemen wat betreft toekomstmogelijkheden, waardecreatie en het consistent en direct leveren van actuele informatie, moet de bedrijfscultuur evolueren. Zo spreekt het vanzelf dat de financiële afdeling snelle toegang nodig heeft tot grote hoeveelheden data en gepaste tools voor het verduidelijken en verspreiden van informatie.

Buiten de comfort zone

Echter, de transformaties van de bedrijfscultuur en it-omgevingen staan bekend als twee trage en omvangrijke ambities, die bovendien buiten de comfort zone liggen van de meeste financiële leiders. Als je je dat bedenkt, is het niet gek dat er bij veel professionals weerstand is om iets te doen en de evolutie in te zetten. Vragen als waar, wanneer en hoe te starten zijn al even uitdagend: is de verschuiving naar een zakelijke cultuur het ei en de modernisering van it de kip? Of andersom?

De ideale oplossing voor finance-professionals pakt tegelijkertijd cultuurveranderingen en verbeterde it-oplossingen aan – snel en met weinig risico. Vanuit een zakelijk perspectief betekent dit verantwoord delegeren, ten behoeve van geïntegreerde en relevante informatie binnen de hele organisatie én om er zeker van te zijn dat processen nog steeds kunnen worden gemonitord, beheerd en gestuurd. Vanuit de technologie gezien kunnen best practices worden ingezet, om zo oplossingen te schalen zoals en wanneer gewenst en om verzekerd te zijn van hoge prestaties en eersteklas veiligheid. 

Knoop doorhakken

Financiële cloud-based oplossingen kunnen de gordiaanse knoop doorhakken. Met consistente en vervolgbare informatie voor alle bedrijfsaspecten, kunnen cloudapplicaties ondernemerschap stimuleren en de juiste afdelingen inzicht bieden om direct relevante kansen te grijpen. Door de financiële afdeling en de gehele organisatie een veilig, geïntegreerd en schaalbaar platform te bieden, kan de financiële afdeling zich focussen op de nieuwe taken: vooruit kijken, strategische richtlijnen bepalen met dagelijkse activiteiten, en bedrijfswaarden meten volgens de hedendaagse vereiste indicatoren. 

Het kiezen van de juiste partner die helpt bij het waar, wanneer en hoe te starten van de it-evolutie is cruciaal. Advies van dit soort partners helpt organisaties prioriteiten te stellen, een plan op te stellen, en integratiepunten te identificeren. Bovendien hebben technologisch dienstverleners andere bedrijven in vele vergelijkbare situaties door dit proces geloodst. Zij weten dat financiële professionals alleen door slimme bedrijfsvoering en ondersteunende it aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen. En nu enterprise performance management-systemen (EPM) steeds vaker in de cloud kunnen draaien, wordt een kostenefficiënte, betrouwbare en meer verbonden organisatie pas echt een eitje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-10T09:26:00.000Z Herman Snykers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.