Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Anarchitectuur

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
CTO, indaField B.V.. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Cloud, een eufemisme voor het Internet. Internet, een virtuele samenleving zonder overkoepelend bestuur. Anarchie! Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat dat blijft werken?

Voor velen is het misschien een verrassing, voor de ingewijden niet: De fysieke wereld is opgedeeld in landen, met elk hun eigen bestuur en het Internet is één globale virtuele wereld. De Internet goeroes vinden ook dat dat vooral zo moet blijven. Het Internet is zelfsturend.

Bestuurloos?

Toch is er natuurlijk wel een aantal kaders waarbinnen het Internet zich ontwikkelt. Globale afspraken over onder andere domeinarchitectuur waren toch wel nodig. De goede keuzes die daar in het begin zijn gemaakt, bleken erg belangrijk. Wel lopen we af en toe eens vast. Denk hierbij aan de beperkingen van ip-nummering. Laten we voor eens en voor altijd nu eens onthouden: als je als ontwikkelaar denkt 'nah, dat moet groot genoeg zijn', vermenigvuldig het dan minimaal met duizend voortaan. Maar dat terzijde.

Architectuur is uitgevonden om met name in de fundering rekening te houden met toekomstige zaken. Anders storten dingen in. Maar zeker in de ict betekent architectuur 'het kunnen omgaan met verandering'. Een goede architectuur kan jarenlang mee. Tot de eventuele volgende paradigmaverschuiving.

Loos bestuur?

Is architectuur dus nodig? Ja. Kan het werken in een anarchistische omgeving als het Internet? Zeker. Mits je er rekening mee houdt dat er altijd rebellen zijn die zich niets aantrekken van je architectuur en je bouwsel gewoon met graffiti bespuiten. Of een dakterras op je platte dak bouwen. Door tegen betaalbare kosten rekening te houden met het ergste kan een architectuur zich prima staande houden. Maar zoals gezegd kan een volgende grote uitvinding in de ict wel het één en ander teweeg brengen. Een bit wat bijvoorbeeld zowel 1 als 0 kan zijn is iets waar we even over na moeten denken voor we het breed uit gaan rollen.

Ik ben van mening dat met de huidige manier van ontwikkelen van gedistribueerde oplossingen we een heel eind op weg zijn om onder een goede architectuur te werken die prima kan landen in de anarchistische cloud. Microservices-architectuur is een uitstekende manier om in deze chaos te kunnen gedijen. Microservices-architectuur is eigenlijk anarchitectuur! En wat zijn dan de DevOps eigenlijk?

p.s. Titel met dank aan Skunk Anansie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-19T13:10:00.000Z Gijs in ‘t Veld


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.