Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Back-up en de cloud zijn een natuurlijke match

Het grootschalige gebruik van zakelijke software heeft bedrijven kwetsbaar gemaakt: ze zijn sterk afhankelijk van hun it-systemen en van flexibele datatoegang, op een moment dat data management steeds complexer wordt. Daarbij speelt back-up een belangrijke rol: de zekerheid hebben dat data van alle toepassingen wordt opgeslagen op een veilige en betrouwbare wijze is cruciaal voor elk datagedreven bedrijf. Bedrijven imploderen als zij hun data verliezen.

Volgens een recent onderzoek in opdracht van management consultancy Kienbaum, gebruiken veel midden- en kleinbedrijven niet het volledige potentieel van hun it-investeringen. Ook geeft deze studie aan dat velen van hen de kwaliteit van hun it-systemen negeren in bedrijfskritische gebieden. In plaats van het verwaarlozen van noodzakelijke maar niet-geliefde taken - zoals bijvoorbeeld back-up - is het zinvol voor deze bedrijven zich te wenden tot vertrouwde en gecertificeerde cloud-dienstverleners. Deze kunnen een bewezen dienst leveren die bedrijven in staat stelt de benodigde processen efficiënt af te handelen.

Hoe te beginnen in de cloud?

Het feit dat het cloud-model de mogelijkheid biedt gloednieuwe oplossingen te benutten en alleen te betalen voor de consumptie ervan, maakt cloud uiterst aantrekkelijk voor het mkb. Daarom gaan steeds meer it-beslissers op zoek naar oplossingen in de cloud. Een belangrijke stap hierbij is te analyseren welke zakelijke applicaties klaar zijn voor de cloud en het makkelijkst zijn om te migreren.

Met zijn gestandaardiseerde en terugkerende taken is data back-up een van de it-diensten die voor grote besparingen kan zorgen. Back-up-diensten vanuit de cloud kunnen ook helpen om de beveiliging van data te verhogen: zakelijke data worden opgeslagen op een tweede locatie, waardoor het minder waarschijnlijk is dat gegevens verloren gaan in geval van een crash. Bovendien voegen back-up-gerelateerde taken, terwijl ze wel belangrijk zijn voor het bedrijf, niet veel waarde toe aan de algemene bedrijfsstrategie. Het gebruik van cloud voor back-up maakt het mogelijk voor it-specialisten zich te concentreren op de strategische ontwikkeling van de it-infrastructuur.

Voordelen van de cloud

Door back-up as a service (BaaS) te gebruiken zal een onderneming in staat zijn om de investeringskosten voor nieuwe storagecapaciteit in de back-up-omgeving te verminderen. Het verandert het model, zodat storage gebruikt wordt wanneer het nodig is. Dit voorkomt over-provisioning en over-capaciteit ten koste van het bedrijf.

In het geval dat it-hardware wordt vernietigd, bijvoorbeeld bij brand, wordt het met cloud back-up mogelijk om data snel te herstellen na een noodsituatie. Werknemers kunnen daarnaast virtuele werkstations gebruiken vanaf een extern datacenter om operaties te herstellen na een noodsituatie. In dit geval zal de back-up van data in de cloud helpen bij het sneller opzetten van de zakelijke omgeving en het minimaliseren van verstoring en downtime. Bedrijven kunnen back-up en disaster recovery een deel van hetzelfde proces maken, ook al zijn het verschillende technologieën. Separatie is zeer inefficiënt en er zijn al diverse oplossingen die beide functies combineren in een enkel product.

Het is ook belangrijk dat een back-up in de cloud niet de lopende it-activiteiten onderbreekt of medewerkers vertraagt in hun dagelijkse werkzaamheden. Om op veilig te spelen moet het eigen datacenter worden verbonden met de cloud via meerdere providers en een speciale netwerkverbinding.

Gebruiksgemak is belangrijk

Na een eerste BaaS-project kan een volgende stap voor het mkb zijn na te denken over de integratie van extra cloud resources. Tal van voorbeelden laten zien dat bedrijven bijna elke it-service van de cloud kunnen integreren in hun bestaande it-omgeving. Voor werknemers is het belangrijk te voelen dat ze alle it-diensten kunnen krijgen uit één bron. Hierbij is het noodzakelijk dat de it-afdeling naadloos meerdere cloud providers integreert. 

Multi-inkoop is snel mainstream aan het worden en na verloop van tijd zullen bedrijven wennen aan het idee verschillende diensten van externe dienstverleners in hun eigen datacenter te integreren. Op hetzelfde moment worden sterk gestandaardiseerde toepassingen zoals back-up en infrastructuurdiensten vaker ingezet als managed services of in de publieke cloud. Het datacenter zal dus een coëxistentie ervaren van verschillende bedrijfsmodellen en cloud-technologieën.

Conclusie

Cloud computing is in de afgelopen jaren volwassen geworden en heeft de potentie om een breed scala van processen binnen het midden- en kleinbedrijf te optimaliseren. De cloud geeft het mkb een strategisch instrument om het veld te nivelleren en gebruik te maken van dezelfde it-middelen als grote bedrijven. Ze kunnen nu gebruikmaken van de cloud als een strategische mogelijkheid om hun eigen organisatie geschikt te maken voor de mondiale concurrentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-29T14:03:00.000Z Sven Schoenaerts


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.