Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter-trends: multi-cloud bepaalt it-agenda

De digitale transformatie is volop bezig: volgens een prognose van marktonderzoeksbureau IDC zou tegen 2021 minstens de helft van de globale productieketen gedigitaliseerd zijn. Daarom wordt het voor hedendaagse ondernemingen alsmaar belangrijker het it-landschap te moderniseren en de werking van datacenters nog efficiënter, rendabeler en toekomstveiliger te maken. Dit zijn de drie belangrijkste datacenter-trends voor 2018.

Multi-cloud

Hybride multi-cloud omgevingen zullen snel de it-agenda gaan bepalen. Volgens IDC kunnen tegen 2021 al meer dan 90 procent van de bedrijven multi-cloud platformen gebruiken. Hiervoor zijn meerdere redenen. Zo is er geen one-stop-cloud aanbieder die aan alle vereisten kan voldoen, omdat een volledig pakket in de cloud altijd van meerdere aanbieders komt. Bovendien moeten performance, wachttijden, compliance en risicomanagement vaak individueel gerealiseerd worden, soms met verschillende cloud providers.

Typische cloudservices zijn infrastructuurdiensten (IaaS), toepassingen (SaaS) en ontwikkelingsplatformen (PaaS). Wordt deze cloudmix te complex? Dan kan beroep gedaan worden op externe aanbieders van managed cloud services. Zo worden de cloudsystemen in het datacenter volledig veilig aangestuurd en onderhouden door een it-dienstverlener, terwijl gebruikers eenvoudig via hun webbrowser of desktop applicatie toegang hebben tot de gegevens. 

Edge computing

Naast de uitbouw van centrale datacenters zullen vele ondernemingen zich intensiever gaan toeleggen op de gedecentraliseerde opbouw van IT-capaciteiten. Aanleiding hiervan zijn de moderne Industrie 4.0 toepassingen. Door de daar geïnstalleerde productieautomatisering moeten heel veel sensordata in realtime ter plaatse verwerkt worden. De gegevensoverdracht naar een centraal datacenter zou een realtime verwerking vertragen en zowel netwerken als bestandssystemen overbelasten. Maar ook vele andere scenario’s die met internet of things (IoT) werken, vereisen bijkomende datacenters. Daartoe behoren zowel huishoudelijke netwerken en smart homes, draagbare fitnessmeters en smart horloges, als netwerken van auto’s en it-infrastructuren in smart cities. In 2019 zal volgens de analisten van IDC reeds 40 procent van de IoT-data verwerkt en geanalyseerd worden door edge it-systemen.

Daarbij komt nog dat de nieuwe 5G mobiele signaalstandaard de hoeveelheid te verwerken datavolume drastisch verhoogt. Met datasnelheden tot 10 Gbps wordt bijvoorbeeld een langspeelfilm in hd in amper enkele seconden doorgestuurd. Wie dus binnenkort IoT-infrastructuren via het snelle 5G-net wil beheren, zal ook in de vereiste server performance moeten voorzien, opdat toepassingen gebruik kunnen maken van de volle netwerkcapaciteit. Met edge datacenters lukt het een snelle en gedecentraliseerde opbouw van it-infrastructuren te realiseren, bijvoorbeeld om verder gelegen productievestigingen of smart cities direct te voorzien van meer data performance.

Wat doet een edge datacenter eruit springen? Concreet gaat het om sleutel-op-de-deur it-omgevingen, die als rack- of complete containeroplossing modulair en schaalbaar opgebouwd zijn. Uitbreidingsmogelijkheden maken de oplossingen geschikt voor ondernemingen van elke grootte. Omdat de componenten voor koeling, energietoevoer, monitoring en beveiliging vooraf geïnstalleerd en op elkaar afgestemd zijn, is een snelle opbouw van zo’n edge omgeving mogelijk.

Gelijkstroomkasten voor meer energie-efficiëntie

Centrale en homogene hyperscale datacenters blijven echter ook nodig. Een hyperscale infrastructuur is ontworpen voor horizontale schaalbaarheid, waardoor een maximum aan prestaties, doorloop en redundantie wordt behaald, wat op zijn beurt zorgt voor fouttolerantie en een hoge beschikbaarheid. Gebruikers van dergelijke installaties staan wel voor de vraag hoe ze de lopende kosten van hun installaties kunnen optimaliseren.

Gelijkstroomkasten zijn een oplossing voor meer energie-efficiëntie: met ocp (open compute project) en Open19 werden tegelijkertijd twee nieuwe standaarden voor it-racks op de markt geïntroduceerd. Binnen het it-rack zorgt nog slechts één centraal netwerkonderdeel voor de toevoer van gelijkstroom aan de actieve it-componenten. Hierdoor wordt per rack tot circa 5 procent energiekosten bespaard. Ook operatoren van datacenters, die niet hyperscale zijn, zouden deze optie best uittesten.

Concepten voor IT-koeling

Om ook in 2018 de werkingskosten verder te verbeteren, worden alternatieve energie- en koelconcepten belangrijk. Operatoren kunnen erg voordelige werkingskosten realiseren met stroom uit hernieuwbare energiebronnen, met lucht- en zeewaterkoeling en met het flexibel omgaan met servicemodellen.

Het terugwinnen van energie is een ander it-koelconcept voor meer efficiëntie, waarbij de in het datacenter gegenereerde restwarmte gebruikt wordt voor gebouwklimaatcontrole, voor de voorziening van warm water of voor de aanvoer naar een warmtenetwerk. Deze technologie is weliswaar niet nieuw, maar het gaat erom een langetermijnstrategie te ontwikkelen die verder gaat dan de gebruikelijke roi-berekeningen van drie tot vijf jaar.

Andreas Keiger, vice president global BU IT Infrastructure bij Rittal 

Infosecurity Belgium

Rittal is tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo te vinden op stand 08.A050. Toegang tot de beurs op 14 en 15 maart 2018 in Brussels Expo is gratis en gebeurt via dit aanmeldformulier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-23T10:24:00.000Z Andreas Keiger


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.