Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Testmanager verdient een kwaliteitsstempel

Dit artikel delen:

Iedereen die al een tijdje in ‘testland’ rondloopt herkent het wel, de veranderende rol van de testmanager. Tot een jaar of vijf geleden was er duidelijke verdeling in testrollen die we grofweg kunnen onderscheiden in drie tijdvakken.

1: De drukke oude tijd waarbij met een waterval-methode software werd ontwikkeld. De rol van de testmanager bestond uit het maken van testplannen. Er moest goed met projectleiders en ontwikkelteams afgestemd worden wanneer de software opgeleverd werd. En was het dan eindelijk zover, dan begon de drukte. Dan moesten testanalisten aangestuurd worden, defect-overleggen en fix-releases worden geregeld.

2: Daarna volgde de Agile-hype. Wereldwijd werden ontwikkel- en testteams samengevoegd in Agile- of Scrum-teams maakten planningen plaats voor sprints. Op de werkvloer verschenen scrum-, kanban- of andere boards. De rol van de pur sang testmanager verdween en velen werden Scrum Master. Om net als bij de rol van de oude testmanager van alles te regelen om impedimenten uit de weg te ruimen en te zorgen dat teams konden blijven burnen.

3: En nu? DevOps en BusDevOps staan al een tijdje aan de deur te kloppen en bij veel organisaties zijn ze al binnengehaald en worden de Agile-werkende teams in DevOps-team omgevormd. En daar sta je dan als Scrum Master. Jarenlang ben je bezig geweest je teams te helpen en nu gaan ze zelfstandig aan de slag. Ieder team heeft wel een persoon die zelf achter de impedimenten aangaat. En zo ontstaan teams die hun eigen zaken organiseren en daarbij ook hun eigen problemen oplossen.

Vierde rol

Is dit het einde van de testmanager. Nee, want de vierde rol komt er al weer aan.

In situaties waarin slechts de 'product owner' nog directe invloed op een team heeft, moet er iemand het oog houden op de kwaliteit? Juist de testmanager. (Bus)DevOps-teams zijn prima in staat om zelf testgevallen te maken, deze te automatiseren en regressietesten in een releasepipeline te duwen. Maar dat is tegenwoordig enkel nog een kwestie van techniek en configuratie van tooling. Wie houdt echter de functionele dekking in de gaten? Hoe worden passende integratietests en ketentests opgezet? Het is belangrijk te zorgen dat een teststrategie wordt uitgezet die meerdere DevOps-teams past en zo efficiënt is dat teams niet dezelfde testactiviteiten uitvoeren.

En, zoals de testmanagers vanuit vroeger jaren al deed, heeft de testmanager van nu overzicht over meerdere systemen en landschappen. Als testmanager help je teams om een testaanpak te kiezen, kun je aangeven aan wat voor eisen je tests zouden moeten voldoen en help je bij het verdelen hiervan in blokken, zodat ze in hapklare delen als userstories en sprints opgepakt kunnen worden.

In vijftien jaar tijd is het vak van testmanager enorm volwassen geworden. Er mag een kwaliteitsstempel op!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-08T10:24:00.000Z Jan van der Hoeven


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.