Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobile World Congress virtueler dan ooit

Dit artikel delen:

Computable Expert

Gert Jan Wolfis
Field Systems Engineer, F5 Networks. Expert van Computable voor de topics Mobility en Beheer.

Het thema van het Mobile World Congress is ‘Mobile is Everything’. Dat lijkt preken voor eigen parochie, maar slaat de spijker wel degelijk op zijn kop. In vrijwel alle aspecten van het leven speelt ‘mobile’ inmiddels een belangrijke rol. Zowel zakelijk als privé. En nu de netwerkindustrie overstapt naar nieuwe technologieën als 5G zal de groei van mobiele toepassingen alleen maar blijven toenemen.

Cisco’s Visual Networking Index (VNI)-rapport geeft enkele statistieken over die groei: Het totale ip-verkeer zal in 2019 168 exabytes per maand bedragen. In 2014 was dit nog 59,9 exabytes. Mobiele data is in 2019 vertienvoudigd naar 24,3 exabytes. Drie kwart hiervan bedraagt video, dat is dertien keer zo veel als in 2014. En dit komt niet alleen door consumenten. Het rapport wijst uit dat markten als transport, zorg, onderwijs en automotive (connected cars) flink bijdragen aan deze groei.

Deze groei is mogelijk gemaakt door de overstap van 2G naar 3G naar 4G en straks 5G. Serviceproviders zien zich genoodzaakt hun netwerken aanzienlijk uit te breiden om alle consumenten- en zakelijke diensten te faciliteren. Meer data en meer services naar meer apparatuur, die bovendien steeds geavanceerder wordt. Hiertoe moeten ze hun netwerken transformeren en opnieuw ontwerpen. Serviceproviders kunnen met hun huidige architectuur de vijftig miljard apparaten niet voorzien van services.

Network functions virtualisation

Network functions virtualisation (nfv) gaat hierin een cruciale rol spelen. Het biedt een flexibele netwerkarchitectuur die providers in staat stelt nieuwe services veel sneller te introduceren, terwijl de cost of ownership worden gedrukt dankzij een schaalbaar, elastisch netwerk. Bedrijven en consumenten willen snel toegang tot verschillende diensten. Providers moeten deze veranderende vraag bij kunnen benen.

Nfv gebruikt veel basisprincipes van cloud-computing, zoals virtualisatie, abstractie en automatisering van netwerkdiensten, die voorheen werden geleverd middels speciaal ontwikkelde hardware. Door L4-L7 netwerkdiensten zoals firewall, application delivery control, dpi en content caching te migreren naar een virtuele netwerkfunctie en het aan te bieden als softwaremodule binnen een pool van gevirtualiseerde computing-resources, kun je deze services schaalbaar maken en ervoor zorgen dat het netwerk geen hindernis, maar juist een enabler is om de service snel te vermarkten.

Beheer en orchestratie staan aan de basis van nfv en bieden providers de mogelijkheid de uitvoer van netwerkservices te automatiseren en nieuwe diensten te ontwikkelen. Samen met een programmeerbare netwerkarchitectuur, gebouwd op open, restful api’s, halen providers zo hun winst uit een flexibel, Agile-netwerk.

Nieuwe services voor providers

Door delen van het netwerk te virtualiseren en een hybride netwerk te handhaven kunnen providers efficiënt omgaan met groeiende vraag zonder al te veel kosten. Ze kunnen nieuwe services uitrollen op basis van de wensen van de gebruiker en speciaal ontwikkelde hardware ten volle (blijven) benutten voor de rekenkracht. Het beheer- en orchestratiesysteem kan zowel deze hardware als virtuele functies aansturen, waardoor je efficiënter gaat werken en Capex en Opex aanzienlijk kunt verminderen.

Terwijl slimme apparaten steeds slimmer worden en de applicaties het dataverbruik blijven stuwen, blijft het netwerk de cruciale rol tussen deze twee spelen. De applicaties en de apparaten kunnen enkel maximaal benut worden als het netwerk het toestaat. Dat kan alleen als performance, schaalbaarheid en efficiency naadloos samenwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-19T10:08:00.000Z Gert Jan Wolfis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.