Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobiliteit is werken los van techniek, plaats of tijd

Dit artikel delen:
Vakantie

Er zijn talloze oplossingen om mobiliteit te ondersteunen. Puur de aanschaf ervan zal echter niet leiden tot een moderne(re) manier van werken. Dat vereist de juiste cultuur en mindset.

En dat gaat verder dan het toestaan of faciliteren thuiswerken of werken op flexplekken dan wel -kantoren. Het gaat om de VOC-mentaliteit, waarbij men verder moet kijken dan de eigen (lands)grenzen om te anticiperen op grensoverschrijdende ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de maatschappij, specifieke industrieën of banenmarkten. Het traditionele kantoor (met bijbehorende vaste werkplek) en de traditionele kantoortijden zijn door de 24-uurseconomie en globalisering niet meer van deze tijd.

Nu mensen altijd en overal kunnen werken zijn plaats en tijd bijzaak als het aankomt op de klant- én werknemersbeleving. Zo kunnen bijvoorbeeld Aziatische klanten ook vanuit Europa 24/7 krijgen, in hun voorkeurstaal. Ook bij de werving van nieuwe medewerkers is locatie ondergeschikt. Selectie moet plaatsvinden primair op talent. Daarnaast moeten medewerkers in staat worden gesteld te werken waar en wanneer zij willen. Jongere collega’s vinden het bijvoorbeeld interessant om al dan niet tijdelijk vanuit andere internationale kantoren te werken. Door deze flexibiliteit is (jong) talent te werven en vast te houden. Bovendien komt de internationale ervaring de taalvaardigheden en internationale samenwerking ten goede.

Verbinding zoeken

"Een vast kantoor is niet het juiste middel om mensen bij elkaar te brengen"

Natuurlijk vereist een dergelijke bedrijfsvoering dat de basisvoorzieningen op orde zijn, zoals toereikende internetverbindingen en devices. Ook moet de security op orde zijn, zeker nu we steeds meer data verzamelen en er meer (soorten) devices verbinding zoeken met het netwerk. Het is essentieel om hierbij verder te kijken dan de huidige situatie en infrastructuur en een toekomstgerichte visie te ontwikkelen en volgen.

Een vast kantoor is niet het juiste middel om mensen bij elkaar te brengen. Een intrinsieke motivatie om elkaar op te zoeken leidt tot de beste samenwerking. Denk hierbij aan maatschappelijke initiatieven waarbij u met uw collega’s bijdraagt aan een hoger doel. Waar u dat doet, is ondergeschikt. Het gaat bij mobiliteit om het mogelijk maken van een moderne manier van werken, die niet beperkt is tot een specifieke techniek, plaats of tijd. Ik ben ervan overtuigd dat dit zal leiden tot gelukkigere klanten én medewerkers.

Auteur Peter Veenman is country manager Benelux bij Colt.

(Deze bijdrage verscheen eerder in Computable-magazine #01/2019)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-18T10:07:00.000Z Peter Veenman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.