Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Visterin Fileert: Security is de nieuwe verpleging

Loslopend wild op de jobmarkt

Dit artikel delen:

Op zich zijn de twee functies natuurlijk onvergelijkbaar. Maar in termen van krapte op de arbeidsmarkt groeien security-profielen en verpleegkundigen flink naar elkaar toe. Allebei lijken ze er wel loslopend wild.

Verpleegkundigen zijn al jaren vaste waarde in de top tien van knelpuntberoepen bij arbeidsbemiddelaar VDAB. Meer, het is hét knelpuntberoep van het moment. It-security-profielen vallen onder diverse it-functies in het VDAB-jargon, maar zijn absoluut ook knelpuntberoepen. En het wordt alleen maar erger. ‘Wereldwijd heeft 76 procent van de organisaties moeite met het werven en inhuren van professionals op het gebied van cyberbeveiliging. Er is dus een cruciale behoefte is aan risico- en beveiligingsspecialisten’, liet de woordvoerder bij ING Belgium zich ontvallen. De reden was hun gratis opleiding die de bank samen met Microsoft aanbiedt. Alles is goed om de instroom te verhogen.

Natuurlijk zijn er in elk domein specifieke functies en competenties. Dat is bij verpleegkundigen zo. Daar heb je ziekenhuisverpleegkunde of thuisverpleging of de verpleegkundig specialist en hoofdverpleegkundige. Zo ook bij security-profielen. Sommige skills zijn (nog) meer gegeerd dan andere. Uit het onderzoek dat Fortinet deze week presenteerde, blijkt dat vooral cloudsecurityspecialisten, security operations (soc)-analisten en security-administrators worden gezocht door organisaties. Voor penetratietesters en noc-operators is dat minder het geval, al komen zij natuurlijk ook vlot aan de bak.

Cloudsecurity (cloud-, datacenter- en applicatie-security) en security operations (soc-platforms, advance threat protection, endpointsecurity) blijken vandaag wereldwijd het moeilijkst te vinden. Net zoals de technische taken voor verpleegkundigen, die doorgedreven vorming vereisen, ook moeilijker zijn in te vullen dan de puur verzorgende of logistieke.

Te weinig jongeren

"Organisaties geven volgens het Fortinet-onderzoek aan dat het aantrekken van jongeren de grootste uitdaging in security is"

Er zijn nog andere raakvlakken tussen verpleging en security. Ik denk aan de gigantische uitstroom en pensionerings-golf die aan de gang is en er zit aan te komen. Heel veel verpleegkundigen van vijftig en zestig verlaten de komende jaren de arbeidsmarkt, en worden niet meteen vervangen door jongeren. Zo’n vaart loopt het niet in security. Hoewel. Zo geven organisaties, volgens het Fortinet-onderzoek, wel aan dat het aantrekken van jongeren de grootste uitdaging is in security. Veel meer dan het aantrekken van vrouwen of medewerkers met ervaring.

Toch hoop ik dat de parallellen ergens ophouden. In het security-onderzoek bleek dat tachtig procent van alle beveiligingsincidenten te wijten zou zijn aan het tekort aan security-vaardigheden. Hopelijk loopt het in ziekenhuizen niet zo’n vaart met dat tekort aan verpleegkundigen. Maar het geeft wel aan voor welke uitdaging we staan.

Vakbeurs Cybersec Europe

Op 11 en 12 mei vindt Cybersec Europe plaats. Deze Europese securityvakbeurs kan zowel fysiek in Brussel als online worden bezocht. Registreren voor een (gratis) bezoek kan hier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-05T12:24:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.