Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open de deur voor een open filosofie

Dit artikel delen:
Open source

Steeds snellere en ingrijpendere disruptie is de orde van de dag. Zowel traditionele bedrijven als start-ups moeten rekening houden met een samenleving die door technologische ontwikkelingen grondig door elkaar is geschud. Experts slaan ons tegenwoordig om de oren met stukken die het onderscheid tussen een start-up en een traditioneel bedrijf in de verf zetten. Toch moeten we stilaan beginnen beseffen dat de verschilpunten artificieel zijn. Een visie van een gedeeld, open ecosysteem is de enige correcte.

Bedrijven moeten beseffen dat ze deel uitmaken van een ecosysteem waarin iedereen iets kan bijdragen. Open-source en co-creatie sijpelen langzaam ondernemingen binnen. Ze vormen de bouwblokken voor het bedrijfsleven van morgen.

Start-ups op hun PaaS-best

Start-ups zijn optimaal aangepast aan snelle innovatie. Die snelheid hebben ze niet in het minst te danken aan hun gebruik van nieuwe technologieën en services zoals clouddiensten en open api’s. Slimme bedrijven stellen hun software via open source beschikbaar, en surfen mee op de deinende golven die start-ups ermee maken.

PaaS, of platforms as a service passen perfect in dat verhaal. Developers kunnen er naar hartenlust experimenteren met api’s om apps te ontwikkelen. Zo’n app ontwikkelen kost immers een hoop geld. Via dergelijke cloud-gebaseerde platformen maken start-ups maar een fractie van de kosten die ze zouden moeten maken om de benodigde infrastructuur zelf uit de grond te stampen. Een win-winsituatie, dus.

Broedmachine draait op volle toeren

In de financiële wereld houden gevestigde grootbanken nauwlettend de opkomst in de gaten van disruptieve ‘Financial Technology’ (zgn. FinTech) start-ups. Die concentreren zich vaak op één niche: financieel advies, crowdfunding, online betalingen… Eén start-up zal een bank niet zo snel vervangen, maar verschillende start-ups kunnen wel elk een deeltje van de koek weg knabbelen. Toch mag hier geen sprake zijn van een ‘Wij vs. Zij’-verhaal – die status quo helpt niemand vooruit.

Bedrijven zetten beter in op incubators, die aan start-ups de nodige ademruimte geven om hun ding te doen zonder al te veel financieel risico te nemen. Zo worden geniale ideeën met de beste ondersteuning uitgebroed. Niet alleen voor de starters zijn die incubators een mooie opportuniteit om zich door gevestigde waarden te laten begeleiden, adviseren en financieren. Ook voor bedrijven zijn dergelijke initiatieven een kans om start-ups te integreren en zich de start-up-mentaliteit eigen te maken.

Einsteins gelijk

Albert Einstein zei dat de enige bron van kennis ervaring is. En die ervaring hebben traditionele bedrijven te over. Bovendien missen start-ups de kapitaalkracht om de ambities en dromen kracht bij te zetten. Dat is waar grotere bedrijven het vaak beter hebben. Bovendien hebben ze een groot netwerk waarop ze kunnen terugvallen voor de nodige expertise en de middelen om zich de start-up-mentaliteit eigen te maken via allerhande diensten.

Woelige tijden, maar perfecte stormen

Disruptie houdt je alert; het houdt je wakker. We zitten op dit moment in een perfecte storm: het internet komt stilaan tot wasdom, waardoor clouddiensten, big data-analyse en toepassingen rond het internet of things (IoT) binnen handbereik liggen. Daarnaast groeit het aantal meertaligen. En dan heb ik het niet over Engels of Frans, maar over computertalen. Initiatieven als CodeFever.be, dat kinderen al vanaf de lagere school vertrouwd maakt met de prachtige kunst van het programmeren, zetten dat enkel kracht bij. Die samenloop van omstandigheden doet een broodnodige frisse wind waaien. Steeds meer klanten beseffen immers dat het stilaan van moeten is, wat betreft de digitalisering van hun bedrijf.

Deel in ecosysteem

Zo creëert de filosofie van open source, opengestelde a[i’s en open innovatie een open ecosysteem. In dat ecosysteem kunnen bedrijven als zwaartekrachtsslinger dienen om de start-ups dat extra duwtje richting een gelukkig gesternte te geven. Dat zetje kan zeer laagdrempelig zijn: ook éénmalige initiatieven of weerkerende wedstrijden zijn van groot belang.

Het is zeker dat de open filosofie een succesformule is. Iedereen wordt er beter van om de geest open te houden voor open innovatie. Want 1 + 1 = 3 levert bij het programmeren dan misschien vreemde resultaten op, in de samenwerking tussen start-ups en het traditionele bedrijfsleven is het een succesformule die gegarandeerd wind in de zeilen oplevert.

Eric Cattoir, cloud expert bij IBM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-30T13:30:00.000Z Eric Cattoir


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.