Montgenèvre eerste 'smart' wintersportgebied

Smart city

Montgenèvre, in de Franse Alpen, is het eerste skigebied ter wereld dat volledig 'smart' is. Toeristen en bewoners hebben vanaf deze winter toegang tot gratis wifi en een mobiele app met actuele informatie zoals de staat van pistes en weersverwachtingen.

Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met Orange Business Services, dat het concept ook op andere plekken wil toepassen. Met de Montgenèvre-app krijgen toeristen alle informatie die ze nodig hebben op een plaats aangeboden, zoals bijvoorbeld realtime-informatie over de beschikbaarheid van skiliften, pistes en golfbanen, sneeuwrapporten, lawinewaarschuwingen en webcambeelden van de pistes.

Heel het gebied is ook in kaart gebracht met 3d-beelden en informatie over routes, hellingspercentages, lengtes en moeilijkheidsgraden. Meer dan dertig wifi-hotspots moeten de wintersporters toegang geven tot deze data.  

Maar niet alleen de skieërs worden beter van de app, ook voor de lokale overheid en toeristische diensten zijn er voordelen. Via de app kan Montgenèvre ook de toeristenstromen analyseren door het jaar heen of tijdens specifieke evenementen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van geanonimiseerde data via het publieke mobiele netwerk van Orange. Die inzichten moeten helpen om het gebied verder te ontwikkelen.

‘Voor Montgenèvre betekent het veel om een 'smart resort' te zijn’, zegt burgemeester Guy Hermitte. ‘Het verbetert de stad voor de bewoners en toeristen, het versterkt de economische en sociale activiteiten in onze regio en het maakt het voor ons mogelijk om onze uitdagingen op een duurzame manier aan te gaan.’
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-11T11:06:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.