Vader van de fotoscanner overleden

russell kirsch

De eerste gedigitaliseerde foto

In zijn huis in het Amerikaanse Portland is de 91-jarige Russell Kirsch overleden. De computerwetenschapper was de eerste die een foto inscande en digitaliseerde. Op de foto staat zijn baby-zoon Walden.

Kirsch bouwde de eerste scanner in 1957, hij gebruikte voor het experiment een foto van zijn zoon Walden. De man werkte destijds bij het National Bureau of Standards (NBS), waar hij kon beschikken over de SEAC (Standards Eastern Automatic Computer). De digitale foto bestaat uit slechts 30.000 pixels en bestond aanvankelijk uit enkel zwarte en witte pixels. Later werden er ook grijstinten aan toegevoegd.

De SEAC was eigenlijk vooral bedoeld voor officiële werkzaamheden (zoals berekeningen maken om kernwapens te ontwikkelen), maar na de uren durfden de NBS-medewerkers er ook wel eens mee spelen en experimenteren. De digitale foto is het resultaat van zo’n experiment. Later zei Kirsch dat hij het jammer vond dat hij de digitale pixels als vierkantjes had geconcipieerd, want daarmee gingen natuurlijke vormen en kromme lijnen deels verloren.

De originele scan van Kirsch is nu eigendom van het Portland Art Museum.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-14T15:23:00.000Z Frederic Petitjean