Maanbasis in Groenland draait op Lenovo

Maanbasis Groenland

Twee jonge Deense architecten zullen naar een verlaten en afgelegen gebied in Groenland afreizen om een Intelligent Lunar Home te testen. Doel is om een stap dichter bij de droom van het bewonen van de maan te komen. Lenovo verzorgt de technologische ondersteuning.

Technologie, sensoren, computers en iot spelen een sleutelrol in ruimteonderzoek. Dit is ook het geval bij een nieuw onderzoeksproject onder leiding van Karl-Johan Sørensen en Sebastian Aristotelis, twee Deense architecten van SAGA Space Architects. De avonturiers zullen vanaf vandaag voor drie maanden in een verlaten noordpoolgebied in Groenland gaan wonen in een Lunar Home, genaamd Mark 1, dat ze zelf hebben ontworpen en gebouwd.

Het huis zal met zonnepanelen stroom opwekken voor een computer en 76 sensoren, die er voor moet waken dat het huis blijft werken onder omstandigheden met -30 graden. ‘Odin is het brein in de Lunar Home. Het is een kleine Lenovo-computer (ThinkCentre M90n) zonder ventilator die is aangesloten op de sensoren en de onderhoudsbehoeften voorspelt. Als een van de sensoren detecteert dat de luchtvochtigheid stijgt of de temperatuur daalt, laat het team weten dat er mogelijk een storing is in een bepaald paneel’, aldus de 25-jarige Aristotelis.

Met de sensoren worden meetgegevens en biometrische data verzameld over verschillende aspecten van de bewoners en het huis. Zo kunnen deze een plantenmuur in de gaten houden om te zorgen dat de planten in deze omgeving overleven. De twee Denen moeten ook hun tijd en inspanningen zorgvuldig plannen en prioriteiten stellen. Elke dag werken ze volgens een vast schema van acht uur slaap, acht uur werk en acht uur entertainment. Een groot deel van de uren waarin ze wakker zijn, brengen ze door op hun Thinkpad-laptop. Deze zijn essentieel voor de communicatie met de buitenwereld.

‘We moeten erop kunnen vertrouwen dat onze laptops en technologie op elk moment perfect werken’, zegt Aristotelis. ‘De computers zijn essentieel voor de missie: we gebruiken ze om te overleven, voor ons werk, en ze zijn onze enige bron van vermaak, dus ze moeten altijd betrouwbaar zijn in deze extreme omstandigheden.’

Aristotelis en Sørensen hebben ondertussen hun intrek genomen in het Lunar-huis in Groenland. Hun avontuur is via deze site te volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-03T11:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.