's Werelds grootste 3d-geprinte beelden staan in België

kunstwerk beaufort

De grootste 3d-geprinte beelden ter wereld staan aan de promenade van Nieuwpoort. De beelden zijn ontworpen door kunstenares Goshka Macuga en zijn vervaardigd door Poly Products uit het Nederlandse Werkendam.

De beelden zijn zo’n zes meter hoog en tonen een intiem familietafereel. Macuga ontwierp ze in opdracht van het kunstenfestival Beaufort. Voor het oog lijken het zware objecten van massief beton maar schijn bedriegt: de beelden zijn enorm licht en dus zonder zware fundering geplaatst.  

De basis van het kunstwerk waren kleimodellen van circa veertig centimeter hoog. De uitdaging was om deze tien maal uit te vergroten zonder een enorm gewicht te krijgen. Een digitale route met hoge resolutiescans, CAD-nabewerking en de XXL-3d-printer van Poly Products boden uitkomst. Elk minuscuul detail uit de modellen werd overgenomen en is uiteindelijk verwerkt in het reusachtige eindresultaat. ‘De oplettende kijker zal zelfs de duimbewegingen van Goshka Macuga, om het kleimodel vorm te geven, herkennen in het kunstwerk’, zegt Joppe Spaans, 3d-print engineer bij Poly Products.

Een andere uitdaging was om het kunstwerk de uitstraling van beton te geven en geen ‘plastic look’. De basisvorm werd geprint in gerecycled plastic met glasvulling. Poly Products ontwikkelde een afwerklaag die de thermische uitzetting van dit materiaal kon opvangen. Daarna ging het aan de slag met verschillende granulaten en vulmiddelen. Die werden ingebed in een materiaal dat onder invloed van warmte hard werd. Zo ontstond uiteindelijk de beton-look.

Beaufort is een driejaarlijkse kunsthappening die sinds 2003 plaats vindt langs de zeedijken, stranden en duinen van de Belgische kustlijn. Langs deze kust tref je dertig bijzondere kunstwerken aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-28T11:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.