Algoritme ontwerpt nieuwe zegels voor PostNL

PostNL claimt als eerste postbedrijf ter wereld postzegels te hebben ontworpen met behulp van kunstmatige intelligentie. Het computerprogramma ontwierp de uitgifte Digi Art op basis van een collectie met vijftienhonderd postzegels uit de periode 1852-1920.

De vijf postzegels op het Digi Art-postzegelvel hebben het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet. Het computeralgoritme heeft unieke ontwerpen gemaakt met vertrouwde elementen zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties.

Het gebruikte algoritme leert zelfstandig. Dit betekent dat het algoritme zelf de structuur in de gegeven invoer ontdekt en dus geen opdrachten krijgt voor de gewenste uitvoer. Die uitvoer bestaat uit een grote reeks beelden die ontstaan doordat het algoritme miljoenen keren bezig is om zelf afbeeldingen te maken en te evalueren.

Duwtje in de goede richting

Digi Art is het geesteskind van Tim Ottens, data-scientist bij PostNL. Het zelflerende karakter van het algoritme werd door hem begeleid. Ottens: 'In het begin lijkt het nergens op, daarna zie je langzaam contouren van postzegels ontstaan. Bij elke evaluatie sleutelden we aan het programma om het algoritme een duwtje in de goede richting te geven. Op een gegeven moment hebben we een lijst van resultaten samengesteld en daar een keuze uit gemaakt. Er is niets meer aangepast – ook de kleuren zijn door het algoritme gekozen.'

Ottens licht toe dat qua computersoftware PyTorch de voorkeur had, met als programmeertaal Python. 'Het neurale netwerk is van het type GAN - Generative Adversarial Networks -, in combinatie met super-resolutienetwerken. Voor het trainen van de modellen gebruikten we gpu instances - Nvidia V100 - op AWS.'

Dit artikel staat ook in Computable-magazine #01/22.

Verkrijgbaarheid

Het postzegelvel Digi Art telt 5 verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn onder meer verkrijgbaar via de webshop van Postnl. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T11:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.