Van badstoffengroothandel naar cloudspecialist

Pegatex gaat voorraadbeheer van kleine bedrijven in cloud katapulteren

Cloud

Het West-Vlaamse Pegatex, van oorsprong een groothandel in badstoffen, heeft zichzelf her-uitgevonden. De zoon van de oprichters laat de badstoffen voor wat ze zijn en richt zijn vizier (vanaf volgende maand) op de cloudmarkt. Het resultaat is een voorraad- en orderbeheerpakket voor starters en kmo’s.

Webship Online. Zo heet de nieuwe Belgische speler die het voorraadbeheer van kleine bedrijven in de cloud wil katapulteren. Bij de meeste van dat soort ondernemingen is Excel nog altijd het kloppende hart van het magazijn. ‘Zowel voorraden, bestellingen, klantenfiches en zelfs facturen worden erin bijgehouden’, zegt zaakvoerder Yuri Hellyn. ‘Of erger nog: in het bedrijf is iemand de ‘allesweter’, die al deze informatie uit het hoofd kent. Hoeveel stuks van product X zijn er nog op stock, welke klanten zitten te wachten op product Y, bij welke leverancier heb ik nog openstaande bestellingen. Dat zorgt niet enkel voor kopzorgen, maar vormt een potentieel risico voor het volledige bedrijf. Wat als de allesweter plots ziek valt of het bedrijf verlaat? Wat als het Excel bestand verloren raakt?’.

Webship Online ‘ontzorgt’ in de vorm van een cloud-applicatie die vanop elk device toegankelijk is. Niets nieuws? ‘Naast de basisbestanden als voorraadniveaus, klanten en leveranciers, ligt de focus voornamelijk rond het creëren van flows en standaarden in het magazijn’, aldus Hellyn. ‘Dat gaat van controle van inkomende goederen (inclusief bijhouden van batchnummers en vervaldata), over het picken en packen van uitgaande orders, afdrukken van verzendlabels bij koeriers tot het aanbrengen van stockcorrecties.’

De vraag naar zo’n applicatie komt niet enkel uit de nog steeds groeiende ecommerce-sector, maar evengoed uit de meer mature b2b-wereld waar voornamelijk oude en vaak dure softwareprogramma’s op de markt zijn, zegt Hellyn. Op dit moment is Webship Online een jaar in bètafase bij een tiental Belgische en Nederlandse bedrijven, zowel in de b2b- als b2b-sector. Er zijn nu koppelingen mogelijk met e-commerceplatformen Woocommerce, Shopify en Lightspeed. Binnenkort moeten Magento 2 en marktplaats Bol.com aan dit rijtje worden toegevoegd. Verder heeft Webship integraties met facturatie- en crm-software zoals Exact Online en Teamleader op het oog, evenals marktplaatsen Amazon, Etsy en eBay.

De firma Pegatex, de vennootschap achter Webship Online, bestaat al sinds 1986 en werd opgericht als groothandel in badstoffen, door de ouders van Hellyn. Eind 2013 werden de textielactiviteiten stopgezet en besloot hij de firma verder te zetten, weliswaar onder andere activiteiten. Aanvankelijk werd gekozen voor een fulfilment-dienst voor (web)winkels, een activiteit die snel groeide. Door die sterke groei had Hellyn nood aan een degelijk systeem om alle voorraad en orders van de verschillende klanten bij te houden. Er werd gekeken naar bestaande oplossingen in de markt, maar die bleken niet aangepast of waren veel te duur of gevestigd in andere werelddelen. Dat was begin 2017 de aanleiding voor het bouwen van een eigen cloud applicatie. Zo werd Webship Online geboren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-26T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.