VS doen onderzoek naar mysterieus microgolf-wapen

Dit artikel delen:

De Nationale Veiligheidsraad (NSC) in Washington leidt een onderzoek naar het mysterie van een geheim microgolf- of radiogolfwapen. Een niet nader genoemde statelijke actor zou deze techniek aanwenden om de hersenen van Amerikaanse diplomaten, spionnen en militairen aan te vallen. Wetenschappers houden ook rekening met de mogelijkheid dat bepaalde symptomen onbedoeld het gevolg zijn van bewakingsapparatuur op ambassades en andere zwaar beveiligde locaties.

Persbureau AP meldt dat de regering-Biden onder druk staat klaarheid in de zaak te brengen. De mogelijkheid wordt serieus genomen dat tegenstanders van de VS schadelijke aanvallen op Amerikaans personeel uitvoeren. Steeds meer functionarissen lijden aan hoofdpijn, duizeligheid en symptomen die overeenkomen met een hersenschudding. Sommigen hebben gemeld dat ze een hard geluid hoorden voordat de klachten zich plotseling voordoen. In veel gevallen is maandenlang medische behandeling nodig.

De aandoening staat bekend als het ‘Havana-syndroom’. De eerste gevallen deden zich in 2016 voor onder personeel van de Amerikaanse ambassade in Cuba. Volgens The New York Times zijn er ten minste 130 zaken in onderzoek. Een jaar geleden waren dat er nog maar enkele tientallen. 
Bijzonder alarmerend zijn de onthullingen van CNN over twee mogelijke incidenten in de omgeving van Washington, waaronder één zaak nabij het Witte Huis in november waarbij een ambtenaar duizeligheid meldde.

Advocaat Mark Zaid zegt documenten van de NSC te hebben gezien dat een niet-geïdentificeerd 'vijandig land' mogelijk een microgolf-wapen heeft 'om een vijand na verloop van tijd te verzwakken, intimideren of te doden'. Deze documenten dateren al van eind jaren negentig. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-25T10:44:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.