Poetin ‘vertrouwt’ op 18 jaar oude Windows

Dit artikel delen:

Willen we niet elke foto geloven die uit het Russische Kremlin komt, deze foto valt nauwelijks te geloven. Wie het wel gelooft, ziet de Russische president, omringd door functionarissen en zittend achter zijn bureau, en dus ook achter zijn pc met daarop… Windows XP.

Aldus stelt het Britse dagblad The Guardian.

Met andere woorden: Vladimir Poetin werkt op een computer die draait op een besturingssysteem dat zijn introductie beleefde in 2001 en waarvoor sinds 2014 geen beveiligingsupdates uitkomen – wat het nogal kwetsbaar maakt voor hackpogingen.

Opmerkelijk. Van Poetin is bekend dat hij wantrouwend staat tegenover internet (en smartphones), een houding die zelfs zijn weg vindt naar de Russische wet. In mei tekende de president een wetsvoorstel waarmee de overheid een Russia only-internet in de lucht wil brengen compleet met een nieuw domeinnaamsysteem, bedoeld als bescherming tegen (buitenlandse) hacks. En eerder deze maand meldde Reuters dat Rusland – in reactie op Wikipedia - zijn eigen online-encyclopedie aan het optuigen is. Een andere wet, die volgend jaar van kracht wordt, vereist dat alle smartphones, smart-tv's en computers worden geleverd met vooraf geïnstalleerde Russische software.

Geen half werk, want ingrijpendere stappen dan even een oude Windows-versie upgraden.

Het Kremlin wil overigens niet reageren op deze propagandafoto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit de getoonde foto kan ik niet opmaken dat het om XP gaat. Daarvoor is de resolutie te klein. Misschien is het origineel beter, dat weet ik niet. Hoedanook, zet ik grote vraagtekens bij dit bericht.
Het is zoals gezegd, een propaganda-foto, die heel goed bewerkt kan zijn om de stand van de technologie in Rusland te verbergen. Het zou echter ook een XP in een virtual machine kunnen zijn. Zelfs indien het een echte XP zou zijn, er worden wèl nog steeds updates voor (embedded) XP verspreidt, dus onveilig hoeft dat niet te zijn. En tenslotte: eender wie kan een Linux zó optuigen, dat hij nauwelijks van XP te onderscheiden is.
Waarom dit trouwens 'nieuws' is, begrijp ik niet. Maar ik ben dan ook geen journalist.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-18T14:44:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.